ALADROVIĆ ‘Mirovine i socijalna davanja zadnja su linija obrane’

Ministar rada Josip Aladrović za RTL je komentirao mjere u borbi protiv posljedica koronavirusa u gospodarstvu.

“Gotovo pola milijuna ljudi je na minimalcu, 480 tisuća zaposlenika je u ovom trenutku prijavljeno na minimalac, odnosno 3250 kuna, preko 80 tisuća poduzetnika. S obzirom na izuzetno velik broj priljeva odlučili smo uzbrzanim tempom isplaćujemo te novčane naknade kako bismo do 15. travnja isplatili sve naknade za ožujak. U tome je došlo do određenih preklapanja i isplata prema poduzetnici koje su uvećane ili nešto umanjene, no to nije velik broju. Kroz travanj i svibanj ćemo dovršiti dokumentaciju, potpisati sa svima ugovore, iskorigirati ako je došlo do preplate ili manjka uplate i tu nitko ne treba brinuti. Poslodavci su svjesni koliko su zaposlenika prijavili i ukoliko je došlo do tih tehničkih poteškoća vrlo brzo ćemo to ispraviti”, izjavio je Aladrović.

Na pitanje tko će prvi ostati bez dijela plaće, s obzirom da građani podržavaju rezove u javnom sektoru, ministar je kazao da će se o tome raspravljati idući tjedan s poslodavcima i sindikatima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

“To pitanje nije jednostavno urediti, postoje potpisani kolektivni ugovori, ali ja očekujem prihvaćanje situacije od strane predstavnika radnika. Očekujem dogovor”, poručio je ministar, podsjetivši da se Vlada odrekla plaća za ožujak, a očekuje da će se dijela primanja odreći i velik broj dužnosnika.

“Moramo svojim primjerom pokazati kolika je dubina ove krize i da svi moramo se odreći”, smatra ministar.

Tvrdi da su mirovine sigurne. Zasad.

“I ranije smo komunicirali da su mirovine i socijalna davanja zadnja linija obrane. I kratkoročno i srednjeročno, a usudio bih se reći i dugoročno sigurno, međutim, vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija, ono što je nepredvidivo je koliko će kriza trajati. Za mirovine nam je potrebno oko 3,5 milijardi kuna na mjesec”, otkrio je.

Naglasio je i da je moguće smanjivanje radnog tjedna na četiri dana.

“Jedna od ideja koje su se rodile u ovoj komunikaciji jest i skraćivanje radnog tjedna. U ovom trenutku smos e odlučili ići na mjere koje smo predstavili prošli tjedan. One se na neki način isključuju, no tu ideju u srednjem periodu ne bih isključio”, zaključio je ministar Aladrović.

Komentiraj