AKTIVNI UGLJEN Crni prah koji bi svatko trebao imati kod kuće, osobito u ovo doba godine

Autor:

Activated charcoal capsule pills. Selective focus on black powder of activated charcoal on stainless steel drug tray. Medicinal carbon for relieves diarrhea,  food or drug poisoning,  flatulence.,Image: 528954541, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Aktivni ugljen fini je crni prah koji se koristi u medicini za liječenje po život opasnih trovanja. U kućnoj ljekarni dobro bi ga bilo imati kao pomoć kod probavnih problema, želučanih viroza, napuhnutosti i dijareje.

Posljednjih godina postao je vrlo popularan i u beauty industriji. Od njega se rade maske za lice koje kožu ostavljaju dubinski čistom i blistavom, paste za izbjeljivanje zuba i brojni drugi kozmetički proizvodi.

No, dok dubinski čisti, zbog svoje boje i teksture, aktivni ugljen sve oko sebe zaprlja u trenu, stoga ga pažljivo koristite, osobito u kupaonici. U suprotnom, osim lica, morat ćete čistiti i fuge i to neće biti ni malo jednostavno jer se crni prah uvuče u svaku poru, kako onu na koži, tako i onu na zidu.

Aktivni ili medicinski ugljen dobiva se zagrijavanjem drveta, treseta ili nafte na visokim temperaturama bez kisika pri čemu se na ugljenu razvijaju sitne pore i povećava mu se površina, što mu omogućuje iznimnu apsorpciju.

Osim u medicini i beauty industriji, aktivni ugljen sve je veći trend i u gastronomiji.

 

No, vratimo njegovoj prvotnoj zadaći  – izvlačenju toksina iz organizma.

Aktivni ugljen kao prva pomoć

Ovaj prirodni sastojak već se tisućama godina koristi kao prva pomoć kod teških trovanja. Vrlo je učinkovit ako ga se konzumira unutar prvog sata od trovanja, no djeluje i nakon što organizam apsorbira otrov. Budući da crijeva ne mogu apsorbirati aktivni ugljen, on pomaže eliminirati toksine i putem stolice.

Učinkovit je kod predoziranja aspirinom, paracetamolom, kokainom i trovanja pesticidima. Pomaže iz tijela izbaciti teške metale koji se talože godinama, primjerice olovo, bakar, živu, no ne djeluje na cijanid, željezo i litij.

Po pitanju alkohola, mišljenja su podvojena. Jedni tvrde da liječi mamurluku, drugi da nema učinka.

Kod uboda i ugriza

Medicinski ugljen pomoći će kod ugriza insekata ili paukova. U tim slučajevima na ugriz ili ubod stavljaju se topli oblozi od aktivnog ugljena koji izvlače otrov iz tijela. Upravo zato bilo bi ga dobro imati u kućnoj ljekarni, osobito u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Kod probavnih problema

Aktivni ugljen pomoći će kod želučanih i crijevnih problema, vrlo je učinkovit kod dijareje. Kod liječenja probavnih problema ne preporučuje se uzimati ga više od četiri dana.

Pomaže pri mršavljenju i čišćenju organizma

Želiti li provesti detoksikacijsku kuru i potaknuti mršavljenje, ali i sniziti kolesterol, u litru vode iscijedite limun i uspite žličicu aktivnog ugljena pa napitak pijte kroz dan. Pritom vodite računa o kvalitetnoj prehrani i dovoljnom unosu tekućine.

Naime, osim što iz tijela izvlači toksine, izvlači i hranjive tvari, a ukoliko se pretjera s unosom, može dovesti do dehidracije, zatvora te nedostatka hranjivih tvari u organizmu. .

Ako uzimate lijekove ili imate zdravstvenih problema, prije korištenja aktivnog ugljena posavjetujte se s liječnikom.

Maska za lice od aktivnog ugljena

Želite li dubinski očistiti kožu od mitesera ili se riješiti problem s aknama, jednom do dvaput tjedno napravite masku za lice.

Sastojci

– kapsula aktivnog ugljena

-žličica meda

-žličica maslinovog ulja

Postupak

Sve sastojke izmiješajte drvenom kuhačom. Koristite pritom keramičku posudicu, nikako metalnu jer aktivni ugljen iz metala izvlači toksine. Masku nanesite na dekolte, vrat i lice, pričekajte 15-ak minuta pa temeljito isperite.

Kapsule ili tablete aktivnog ugljena možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane i ljekarnama. Preporučujemo kapsule jer su praktičnije za korištenje u DIY maskama za lice, pastama za zube, šamponima za kosu i sapunima. U njima je ugljen u formi sitnog praha, dok tablete treba mrviti.

Ako ga koristite kao detoks, ne uzimajte ga više od tri ili četiri dana kako vam ne bi iz tijela uklonio hranjive tvari.

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.