VIDEO: Čistite organizam i jačajte imunitet

Screenshot YouTube

Od davnina je cikla bila poznata kao ljekovita biljka, piše dobarzivot.net.

Ljekarnici su je uvijek preporučivali za obnavljanje krvi. Liječnik dr. Aleksandar Ferenci je 1961. godine otkrio da tvar antocijan, snažan antioksidans koji cikli daje crvenu boju, smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovo poprima normalnu staničnu strukturu.

Cikla sadrži znatne količine željeza koje se ugrađuje u hemoglobin, nedostatak kojeg izaziva slabokrvnost. Cikla štiti od posljedica štetnog zračenja i liječi posljedice.

Betain, još jedan ljekoviti sastojak u cikli djeluje na funkciju jetre i lučenje žuči, zbog čega je cikla odličan dodatak kurama detoksikacije i dijetama za mršavljenje.

Cikla obiluje mineralima, najviše kalija, natrija i kalcija, mangana, željeza, bakra, cinka, kobalta, joda, sumpora, broma, rubidija, cezija, stroncija i litija. Od vitamina najviše je zastupljeno vitamina C, zatim vitamina B1,B2, niacina, provitamina A i vitamina P.

Bogata je i folnom kiselinom pa se preporuča trudnicama. Posebno vrijedna su vlakna u cikli. Kao i vlakna mrkve, vjerojatno zahvaljujući sadržaju pektina, imaju posebno zdravstveno djelovanje u prevenciji raka debelog crijeva i kardio-vaskularnih bolesti.

Korisna je i kod gastritisa, hemoroida, opstipacije, protiv slabokrvnosti, niskog tlaka…

Pijte sok ili jedite svježu ciklu kao terapiju dva do tri mjeseca u kontinuitetu, nakon toga napravite mjesec dana pauze.

Okus cikle se poboljšava dodavanjem u salatu i sokovnik drugog svježeg povrća ili voća.

Komentiraj