Stručnjakinja otkriva: Djeluje li doista ‘detoksikacija’ organizma?

Autor:

Ilustracija Pixabay

Što je “detoks”? To je proces pri kojemu se koriste određeni proizvodi ili metode “čišćenja organizma” i uzimaju biljni pripravci ili suplementi da bi se iz njega izbacili takozvani “toksini”. 

Detoksikacija organizma u zadnje je vrijeme vrlo popularna na društvenim mrežama, a potiču je uglavnom brendovi koji nude vlastite proizvode za “čišćenje organizma” te slavne i utjecajne osobe.

Globalno se predviđa da će vrijednost tržišta napitaka za detoksikaciju, koje je u 2022. procijenjeno na više od 5 milijarda američkih dolara, prije 2030. porasti  za dodatnih 50 posto.

Detoksikacija nije novost

Detoksikacija je ljudima bila zanimljiva još u vrijeme Hipokrata, koji je vjerovao da četiri temeljne tjelesne tekućine – krv, sluz, crna žuč i žuta žuč – moraju ostati u ravnoteži da bi se održalo dobro zdravlje. Ako se niste osjećali dobro, to je u ono vrijeme značilo da vaši tjelesni organi i tekućine na neki način nisu u ravnoteži i da im je potrebna svojevrsna korekcija.

Stoljećima se takva “neravnoteža” liječila na razne načine, od klistira preko emetika do terapije pijavicama i puštanjem krvi.

Klistiranje se obavljalo umetanjem cijevi s tekućinom u rektum i debelo crijevo, emetik je osmišljen da bi “pacijenta” potaknuo na povraćanje, a puštanje krvi primjenjivalo se u svrhu liječenja raznih bolesti.

U međuvremenu se kroz povijest ritual detoksikacije i posta počeo smatrati svojevrsnim odrazom samodiscipline, čistoće i svetosti te je postao uobičajen, osobito među ženama.

Razne vrste detoksikacije

Danas detoksikacija izgleda nešto drukčije. Proizvodi za detoksikaciju koji se nude u slobodnoj prodaji ili putem interneta najčešće su razni čajevi ili napitci koji se konzumiraju umjesto hrane. Ova metoda ponekad započinje postom ili se kombinira s postom tijekom cijelog programa.

Oznaku “detoks” danas sve češće nalazimo na sve većem broju pakiranja čajeva, kave, napitaka s dodatkom voća i povrća, na biljnim mješavinama ili raznim mješavinama koje čine “prirodni” sastojci.

Na takvim proizvodima često piše da jačaju imunitet i pomažu da se iz organizma izbace toksini.

Istraživanje raznih detoksikacijskih terapija, koje propisuju takozvani naturopati u Sjedinjenim Državama, pokazalo je da ih više od 75 posto preporučuje dijetetske mjere, što uključuje kozumiranje “namirnica za čišćenje”, poput primjerice cikle, vitamina, minerala ili antioksidansa, organske hrane, probiotika, a preporučuju se i takozvane eliminacijske dijete.

Napitci i odgovarajuće namirnice tipičan su primjer detoksikacijskog programa, no neki naturopati preporučuju i irigaciju debelog crijeva, a više od 25 posto koristi ih pritom homeopatske lijekove ili laksativne biljke, što nije nužno ni zdravo ni dobro za organizam, osobito ako klistiranje ne obavlja liječnik.

Je li detoksikacija djelotvorna?

Kratak odgovor je – NE. Recenzija objavljena 2022. pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati potencijalne puteve kojima se toksini uspijevaju eliminirati iz organizma niti specifične toksine koji su navodno uklonjeni iz organizma zahvaljujući određenom načinu prehrane ili konzumaciji nekih napitaka.

U istoj se recenziji ističe da su programi detoksikacije u suprotnosti s općim načelima ljudske fiziologije s obzirom na to da su i jetra i bubrezi prilično učinkoviti kada je posrijedi uklanjanje toksina iz organizma.

Prethodna recenzija iz 2015. na sličan je način ustanovila da provedene studije ne pružaju uvjerljive dokaze koji bi išli u prilog primjeni detoksikacijskih dijeta. Detoksikacijski proizvodi ne moraju dokazati učinkovitost da bi se mogli prodavati na tržištu, a vi pritom ne znate jesu li učinkoviti ili nisu. Stoga treba biti na oprezu i prije kupnje provjeriti proizvod, kao i oznaku na kojoj pišu sastojci.

Potencijalna opasnost

Konzumacija proizvoda za detoksikaciju umjesto namirnica koje redovito jedete znači i to da u organizam unosite vrlo nizak ukupan broj kilodžula i kalorija te može rezultirati znatnim gubitkom težine u kratkome roku.

No to nije održiv način mršavljenja. Detoksikacijske dijete koje ozbiljno ograničavaju unos kilodžula ili skupina namirnica, povećavaju rizik od izostanka unosa hranjivih tvari prijeko potrebnih da bi naš organizam mogao normalno funkcionirati. Posljedica mogu biti umor, razdražljivost i loš zadah.

Postoji i rizik da oznake koje se odnose na sastojke sadržane u proizvodima za detoksikaciju ne budu točne, što povećava rizik od raznih nuspojava, potencijalnog predoziranja ili ostalih štetnih učinaka.

Neki ljudi definitivno ne bi ni trebali započinjati detoksikaciju. To se odnosi na osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima, poremećajima prehrane, na starije odrasle osobe, djecu, trudnice ili dojilje.

Pozitivan aspekt programa detoksikacije jedino bi mogla biti činjenica da on može pridonijeti podizanju svijesti o vašim trenutačnim prehrambenim ili životnim navikama, poput pretjerane konzumacije alkohola, a mogli biste ih poboljšati ili izmijeniti.

Primjerice, čitanje članka o programu detoksikacije moglo bi vas motivirati da prijeđete na zdraviju prehranu, no to je jedina prednost ovog programa.

Članak je u časopisu Conversation objavila profesorica nutricionizma i dijetetike sa Sveučilišta Newcastle, Clare Collins.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.