Ako ste na telefon skinuli ovu aplikaciju, odmah ju izbrišite

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili probleme na svom pametnom telefonu koji podržava operativni sustav Android, provjerite sve aplikacije koje imate instalirane na uređaju.

Aplikacija ‘Barcode Scanner’ izdavača Lavabird LTD se nakon posljednjeg ažuriranja pretvorila u zlonamjernu aplikaciju i tako uzrokovala brojne probleme kod korisnika, piše Malwarebytesa.

Riječ je o čitaču QR kodova i barkodova, a aplikacija je preuzeta više od 10 milijuna puta.

Prvi problemi uočeni su krajem 2020. godine, kada su korisnici u prosincu počeli prijavljivati da im telefon sam otvara različite reklame u pretraživaču. Nakon detaljnog istraživanja, otkriven je problem s aplikacijom ‘Barcode Scanner’ koja je nakon zadnjeg ažuriranja ubačenim kodom omogućila otvaranje zlonamjernih reklama.

Zlonamjerni kod namjerno je dodan tijekom ažuriranja aplikacije kako bi se otežalo njegovo otkrivanje, čime je isključena mogućnost agresivnog oglašavanja, piše Malwarebytes.

Iako je aplikacija ‘Barcode Scanner’ uklonjena iz Google Play Trgovine, kako bi zauvijek nestala iz vašeg telefona potrebno je da ju ručno obrišete. Uz nju, savjetuje se da izbrišete i sve druge aplikacije koje ne koristite redovno, kako se prilikom njihovih ažuriranja ne bi pojavili slični problemi.

Komentiraj