Agro Arca

AGRO ARCA Inovacija nije samo tehničko rješenje, već mijenja kvalitetu života

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, otvorio je u Karlovcu 11. Međunarodni sajam inovacija Agro Arca koji je ove godine okupio oko 200 domaćih i inozemnih izlagača i inovatora.
Agro Arca se održava do subote 27. travnja u Domu oružanih snaga Republike Hrvatske Zrinski u Karlovcu, uz bogate popratne sadržaje i besplatan ulaz za sve zainteresirane posjetitelje. Na važnost ovog događanja za domaće gospodarstvo, posebice poljoprivredu podsjetio je i ministar u svom govoru.
“Biti inovatorom je čisti entuzijazam, a biti poduzetnikom je čista matematika. Na tržištu žive samo oni koji na kraju godine podvuku crtu i uprihode više nego što su trošili. Mnogi inovatori imaju odlične ideje, zato smo i pokrenuli cijeli sustav potpore kako bi zamisli kreativnih ljudi doživjele i svoju komercijalizaciju. Osmislili smo natječaje i osigurali sredstva kako bi mogli poticati inovativno-poduzetničke projekte. Sve s ciljem kako najveći izvozni proizvod Republike Hrvatske ne bi i nadalje bio izvoz mladih, školovanih ljudi”, rekao je ministar Horvat.
Udruga inovatora Hrvatske i Grad Karlovac, organizirali su ovu međunarodnu izložbu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. O bogatstvu i snazi hrvatskih inovatora govorio je tijekom otvaranja i Ivan Bračić, predsjednik predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.
“Za inovacije kažemo da su pokretači gospodarskog razvoja, mijenjaju svijet, bitan su čimbenik gospodarske konkurentnosti i to sve zato što trebaju biti u svim porama društva. Inovacija se ne veže samo na tehnička rješenja, već na način života, zaštitu okoliša, umjetnost, organizacijske modele i sve ono što pozitivno mijenja kvalitetu života. One se događaju svuda oko nas, unapređuju se proizvodi, tehnološki procesi, organizacijski modeli, medicinski protokoli, upravljanje energijom, provodi se digitalizacija mnogih postupaka i procesa, uvodi se robotizacija i umjetna inteligencija, obuhvaćena su sva područja ljudskog djelovanja”, kazao je predsjednik Udruge.
“Grad Karlovac na svom teritoriju raspolaže velikim i izuzetno vrijednim ruralnim prostorom kojem u budućnosti treba posvetiti posebnu pažnju. To je prostor koji se nekad oslanjao isključivo na tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju, ali danas znamo da su mogućnosti razvoja ovog prostora daleko šire. One uključuju nove, inovativne načine poljoprivredne proizvodnje kao jedne od okosnica našeg budućeg razvoja. Zdrava, lokalno uzgojena hrana je nešto što želimo da našim građanima uvijek bude dostupno, a to možemo postići jedino ulaganjem u razvoj poljoprivredne proizvodnje i osnaživanje malih poljoprivrednih proizvođača. Nadamo se da će ova manifestacija biti upravo poveznica između novih inovativnijih načina proizvodnje i naših lokalnih proizvođača”, rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Komentiraj