Marko Lukunic/PIXSELL

AFERA “DNEVNICE”: Grafolog Ćorić o tome koliko je potpis pouzdan kao dokaz na sudu

Tomislav Saucha proveo je noć u Remetincu. Tamo je dovezen sinoć, nakon što mu je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor kako na slobodi ne bi utjecao na svjedoke koje će Uskok ispitati tijekom istrage.

Saucha se pred tužiteljima branio kako nije kriv te da boluje od disgrafije te da je to navelo grafologe na krivi trag.

Grafolog i sudski vještak Zvonimir Ćorić za Novu TV je pojasnio koliko je grafologija pouzdana kao dokaz na sudu.

“Utvrđuje sličnosti i razlike u odnosu na nesporni potpis i ako su te sličnosti i razlike istoznačne, on može dati decidirano mišljenje je li netko ili nije skriptor spornog potpisa”, pojašnjava Ćorić.

Uz grafološko vještačenje, neslužbeno, SDP-ova zastupnika svojim iskazom su teretili i tajnica i tadašnji ravnatelj Ureda za opće poslove Sabora i Vlade koji je imao uvid u podatke, piše Dnevnik.hr.

Tužitelji će ispitati još svjedoka, a njihov poziv očekuje i Zoran Milanović.

“Tu sam, dakle, trebao sam ići sutra, prekosutra, na par dana u inozemstvo, neću ići, jer mislim očekujem da bi bilo logično da me pozovu”, kazao je Milanović.

 

Podsjetimo, Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade “u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica.

Tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Na opisani je način na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist u iznosu od preko 540 tisuće kuna i 1.360 eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.(Hina)

Komentiraj