AFERA AGRAM Na sudu puštene nove snimke Bandićevih razgovora

Sandra Simunovic/PIXSELL

U srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u aferi Agram. USKOK ga zajedno s brojnim suradnicima tereti za malverzacije teške više od 20 milijuna kuna.

Danas je svjedočila Pavla Šušković, koja je u veljači 2014. postala šefica kabineta gradonačelnika. Šušković je kazala kako je prije premještaja na mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću u gradskoj upravi četiri mjeseca radila u odjelu za pravne poslove pri uredu gradonačelnika.

“Do mojeg premještaja je došlo nakon što sam iz razgovora s kolegama saznala kako postoji potreba za zaposlenicima u odjelu za protokol. Ne znam koliko je iznosio moj koeficijent u odjelu za pravne poslove, ali mislim kako se on nije znatno razlikovao od koeficijenta za radno mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću”, izjavila je Šušković.

Dodala je kako se nije zanimala za potrebne uvjete za novo radno mjesto jer se time, kako je rekla, bavila pravna služba. Šušković je kazala i kako s Bandićem nikad nije razgovarala o premještaju prije nego što je dobila rješenje o premještaju na novo radno mjesto.

Nove snimke: Ustoličit ćemo vas da vas službeno možemo za***avati

Na sudu su puštene nove snimke razgovora između nje i gradonačelnika, na kojima Bandić govori: “Sutra pijemo kavu, ustoličit ćemo vas da vas službeno možemo za***avati, zato je Milan ovako mekan, dok vas ne ustoličim”, prenosi N1.

Na upit sutkinje što u kontekstu razgovora nje i gradonačelnik znači termin ‘ustoličiti’ te da pojasni njihov razgovor od 3. veljače 2014. s obzirom da je rješenje o premještaju doneseno 11. veljače 2014.,  svjedokinja je pojasnila kako ta riječ ”nema konkretno značenje”, ostavivši mogućnost da je Bandić ”saznao kako počinje raditi na novom radnom mjestu i ništa više”.

Svjedokinja je dodala kako je i prije samog premještaja na novo radno mjesto počela obavljati zadaće povezane s tom pozicijom te da njezina majka poznaje Bandića otprije iz poslovnih krugova.

Ljutić: Jedina poveznica je što gradonačelnik i ja imamo pse iz istog legla

Svjedočio je i gradonačelnikov bivši vozač Robert Ljutić. “Bio sam dva, tri puta u Bandićevom stanu, vikendici, a on je bio i na mojoj vikendici. Bili smo zajedno i u Međugorju na hodočašću, jednom sam prespavao. Jedina poveznica je što gradonačelnik i ja imamo pse iz istog legla”, rekao je u svjedočenju Ljutić.

Bandić danas ponovno nije došao na suđenje. Bio je na Mirogoju, gdje je položio vijence na 75. obljetnicu oslobođenja Zagreba.

Nezakonitosti ‘teške’ 20-ak milijuna kuna

Podsjetimo, prošlog tjedna svjedočila je i Milkica Macan, žena za koju je Bandić u razgovoru s jednim od svojih optuženih pročelnika, Bulumom, rekao da je “iz njegove familije” te psovao i vikao jer joj s premještajem nije povećan i koeficijent za plaću.

I ona i drugi svjedoci koji su ispitivani oko svojih premještaja i plaća koje su primali odgovarali su uglavnom s mahom s “ne sjećam se”, ” bilo je to prije dosta godina”.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional