Adidas izradio tenisice Jugoplastika

Adidas, jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača sportske opreme, izdao je posebnu ediciju tenisica s nazivom Jugoplastika, objavili su mediji.

Kultni splitski košarkaški klub doživio je počast kakvoj se nije mogao nadati ni u danima najveće slave, kada je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća dominirao sportskim dvoranama od Grčke do Litve, i tri puta osvajao titulu prvaka Europe.

Adidas je, naime, za potrebe jednog lanca vrhunske sportske opreme izdao posebnu ediciju tenisica s nazivom Jugoplastika. Inače, veza Adidasa i Jugoplastike nije od danas: istoimena splitska tvornica bila je sponzor kluba, a za Adidas je u ono vrijeme proizvodila četiri milijuna sportskih torbi godišnje za zapadno i istočno tržište. Proizvodili su i plastične figurice s likovima košarkaša Jugoplastike, koji su kasnije postali neki od najboljih ondašnjih igrača svijeta, primjerice Toni Kukoč i Dino Rađa.

“Prvo sam mislio da nije to netko napravio sam za sebe, onako bez veze. Međutim, onda su mi počele dolaziti poruke i pitanja ‘gdje mogu kupiti’. Što ja znam gdje se može kupiti. Stvarno nisam imao pojma, do prije deset minuta nisam znao o čemu se radi dok nisam pročitao u novinama”, kazao je kroz suze za RTL splitski košarkaš Dino Rađa, koji je briljantnu karijeru NBA zvijezde počeo u splitskoj Jugoplastici.

“Meni je to velika čast i ponos. I ponavljam, eto, jedan tako veliki gigant odaje priznanje jednom klubu, jednom gradu, jednoj državi. Meni je to jednostavno fenomenalno”, ustvrdio je Rađa.

Rađa je kazao i da svoje tenisice originalne više ne čuva. “Ja sam sve moje stvari koje sam imao prvo sam držao u kući, napravio sam sebi u podrumu nekakav svoj muzej i onda sam na kraju to sve predao Muzeju sporta u Splitu, osim jednog malog dijela koji se nalazi u Springfieldu u Americi, neka ljudi gledaju koga zanima. Da to stoji kod mene kući, nema smisla”, zaključio je Rađa.

 

Komentiraj