Filmski festival u Berlinu bez Rusa i Iranaca koje financira njihova vlada

Autor:

Berlinale

Slijedeći mjesec, od 16. do 26. veljače, održati će se Berlin Film Festival, jedan od najvećih filmskih festivala na svijetu. Čelnici festivala u službenom su poriopćenju objavili u srijedu kako neće odobriti akreditacije filmskim kompanijama i novinarima koji su povezani s ruskom ili iranskom vladom. Ujedno, neće se prikazati ni filmovi iza kojih stoje filmske kompanije povezane s ruskom ili iranskom vladom.

Berlinski festival prošle je godine uveo zabranu za ruske filmske kompanije i novinare koje financira ruska vlada a slijedom ruske invazine na Ukrajinu. Istu odluku doinijeli su i festivali u Cannesu i Veneciji. Berlin je sada na tu listu dodao one povezane s iranskom vlašću čime je reagirao na brutalnu reakciju iranskih vlasti spram vala protesta koji su zahvatili Iran proteklih mjeseci. Okidač za demonstracije zbio se u rujnu prošle godine kada je 22-godišnja Mahsa Amini preminula u pritvoru. Bila je privedena jer nije ispravno nosila hidžab.

U Njemačkoj je iranska dijaspora prilično velika, među kojima su i Burhan Qurbani, redatelj filma „Berlin Alexanderplatz“ te glumica Jasmin Tabatabai (The Baader Meinhof Complex). U Njemačkoj su također organizirani protesti protiv iranske vlasti.

Berlinale neće zabraniti prikazivanje nezavisnih filmova ruskih i iranskih redatelja, onih koje nije financirala ruska ili iranska vlada. Tako će, primjerice, animirani film „Sirena“ Sepideha Farsija, iranskog redatelja koji živi u Parizu, na ovogodišnjem festivalu otvoriti bočnu sekciju Panorama.

U priopćenju, Berlinale je objavilo da „odlučno osuđuje ruski agresorski rat koji je u tijeku, koji krši međunarodno pravo, te izražava svoju solidarnost s ljudima u Ukrajini i svima onima koji vode kampanju protiv ovog rata”. Što se tiče Irana, festival je rekao da “stoji uz hrabre prosvjednike u Iranu dok se brane od nasilnog, nedemokratskog režima”.

Naglašeno je da “neće isključiti filmaše, umjetnike, predstavnike industrije ili novinare zbog njihove ruske ili iranske nacionalnosti. … Iako smo svjesni da pojedinačni pregled zahtjeva za akreditaciju ne mora uvijek rezultirati jasnim zaključcima, ostajemo predani ovom smjeru djelovanja.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.