Nakon Muskove odluke o suspendiranju računa novinara na Twitteru postavlja se pitanje o “apsolutizmu slobode govora”

Autor:

23.04.2022., Zagreb - Drustvena mreza Twitter.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Twitter je u petak navečer zabranio račune najmanje osam novinara, uključujući tehnološke novinare iz New York Timesa, Washington Posta i CNN-a koji su kritizirali Elona Muska. nakon ovoga teško je govoriti o “apsolutizmu slobode govora.”

Čini se da je ovaj potez barem djelomično povezan s Muskovom kontroverznom odlukom dan prije da suspendira @ElonJets, popularni račun posvećen praćenju lokacije njegovog privatnog zrakoplova, za koji je rekao da je ugrozio njegovu osobnu sigurnost i obitelj. Neki od suspendiranih novinara tvitali su o tom računu.

“Ista pravila doxxinga vrijede za “novinare” kao i za sve ostale”, tvitao je Musk u četvrtak navečer. Kasnije je pojasnio da su “objavili moju točnu lokaciju u stvarnom vremenu, zapravo koordinate , što je u (očitom) izravnom kršenju uvjeta usluge Twittera”, objašnjenje koje je naišlo na skepticizam. Novinari su osudili taj potez, a glasnogovornik CNN-a čak je rekao da će mreža “preispitati naš odnos” s Twitterom na temelju toga kako je Musk odgovorio.

Nije iznenađujuće da je ovaj potez doveo do bijesne reakcije medija, kao i nekih demokratskih političara. Zastupnica Lori Trahan, D-Mass., tvitala je da je Twitterov tim upravo obećao njezinom osoblju da se neće osvetiti novinarima koji su kritizirali platformu, dodajući “Što je bilo, @elonmusk?” Alexandria Ocasio-Cortez, u međuvremenu, pozvala je Muska da “ostavi protofašizam i možda da pokuša odložiti telefon.”

Nejasno je koliko će američkih političara ili novinara zapravo napustiti platformu u znak protesta. “Twitter je tragična potreba za izabrane dužnosnike”, zastupnik Ritchie Torres D-N.Y. rekao je za Semafor. Ali zabrane su također izazvale negodovanje među europskim dužnosnicima i nagovještajima da bi se Musk mogao suočiti s kaznom prema sveobuhvatnijim digitalnim propisima EU-a.

“Vijesti o samovoljnoj suspenziji novinara na Twitteru su zabrinjavajuće. EU-ov Zakon o digitalnim uslugama zahtijeva poštivanje slobode medija i temeljnih prava.” tvitnula je potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová. “Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.