Jakovina zaključio kako se patrijarh Porfirije ponaša u skladu s funkciijom koju ima

Autor:

04.03.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" u organizaciji Vecernjeg lista. Panel "Novi imidz i medjunarodno pozicioniranje RH".  Tvrtko Jakovina. rPhoto: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u vukovar, komentirao je na N1 povjesničar Tvrtko Jakovina. Zaključio je da se Porfirije ponaša u skladu s funkcijom koju ima. Porfirije je iz Vukovara poručio: “Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je kao dobar korak pozdravio poruku patrijarha SPC-a Porfirija kako treba moliti za sve nedužne žrtve, ali i poručio kako ostaje neprihvatljiva situacija u kojoj je SPC odlučila promovirati ratnog zločinca Vojislava Šešelja. “Ne znam što bi Penava više mogao očekivati. On živi u Hrvatskoj gdje druge vjerske zajednice čine bezbroj takvih poteza koji bi bili usporedivi s tim što se događa u Srbiji”, kazao je.

Jakovina je komentirao i kakva je pozicija SPC-a na službenu politiku Beograda.

“Vrlo slična… Rekao bih da u svim pravoslavnim zemljama gdje su kesa i mač u rukama svjetovnog vladara i koji je još u davno vrijeme stavljen na više mjesto nego vjerski poglavar, onda bih rekao da to ide ruku pod ruku. Kad pogledate kako je Vučić rješavao neke od kriza unutar pravoslavne crkve, rekao bih da je civilna vlast tu bila još snažija”, istaknuo je.

Dodaje da je takav slučaj jednim dijelom i u Hrvatskoj.

Penava kao dobar korak pozdravio poruku patrijarha Porfirija kako treba moliti za sve nedužne žrtve

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.