MORH Još nije donijeta konačna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva

Autor:

Davor Javorovic/PIXSELL

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u petak je priopćenjem reagiralo na članak objavljen u Jutarnjem listu, naslovljen ‘Odustajemo od vlastitog borbenog zrakoplovstva jer nemamo novaca’, u kojem citiraju izvor iz državnog vrha koji je rekao kako Hrvatska nema novca za ekadrilu novih borbenih aviona tipa švedskog Gripena.

“Do sada nije donijeta nikakva odluka iz koje bi se mogli izvući zaključci implicirani u naslovu teksta objavljenog u Jutarnjem listu. Bitno je naglasiti kako je, sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH 2015.-2024. predviđeno da se odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva treba donijeti do kraja 2016. godine. Dakle, odluka o mogućnosti i modalitetima razvoja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, o kojoj se u tekstu govori, u ovom trenutku nije, niti može biti donesena”, napominju iz MORH-a.

Ističu i kako je MORH u proteklom periodu prikupljao neobvezujuće informacije (Request for Information – RFI) o raznim međunarodnim tvrtkama koje proizvode borbene avione kako bi se u narednom periodu mogla napraviti što kompletnija analiza i stanje na tržištu. “Stav Ministarstva obrane iznesen više puta je kako Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo i kako i dalje treba izgrađivati ovu kompleksnu sposobnost”, dodaju.

Iz MORH-a zaključuju kako će se odluka o tome donijeti nacionalnim konsenzusom i uključivat će puno širi aspekt od MORH-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)