EPA/YOUSSEF BADAWI

26 boraca ubijeno u ‘vjerojatno izraelskim’ zračnim napadima

Najmanje 26 prorežimskih boraca, “većinom” Iranaca, ubijeno je raketama koje su u nedjelju navečer ciljale vojne položaje sirijskih vlasti Bašara al-Asada, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U “vjerojatno izraelskom” bombardiranu na Brigadu 47, vojnu bazu u središnjoj pokrajini Hama, ubijeno je 26 prorežimskih boraca, istaknuo je Opservatorij. Državni mediji izvijestili su o “agresiji” ne imenujući počinitelje.

Siriji režim i njegov iranski saveznik optužili su 9. travnja Izrael za napade na vojnu bazu u središnjem dijelu Sirije.

Nekoliko dana kasnije, 14. travnja, Washington, Pariz i London izveli su udare na nekoliko vojnih položaja režima, kao odmazdu na navodni kemijski napad na grad Dumu, pobunjeničko uporište u Istočnoj Guti, u kojem je poginulo više desetaka osoba, po spasiocima.

Upitan na izraelskom vojnom radiju, ministar prometa koji je također zadužen i za obavješćivanje, Yisrael Katz kazao je da “nije upoznat s tim događajem”.

Dodao je, međutim, kako su “svo nasilje i nestabilnost u Siriji rezultat pokušaja Irana da se vojno uplete u tu zemlju. Izrael neće dopustiti otvaranje sjeverne fronte u Siriji”, upozorio je Katz koji je ujedno i član užeg kabineta sigurnosti.

Komentiraj