epa

15 GODINA PAUZE Netanyahu doputovao u Indiju

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je doputovao u New Delhi, u prvi posjet jednoga šefa izraelske vlade Indiji u posljednjih 15 godina, prije putovanja kazavši da će se angažirati na bliskijim bilateralnim odnosima.

Netanyahua i njegovu suprugu Saru u zračnoj luci dočekao je indijski premijer Narendra Modi, koji je u srpnju, kao prvi indijski čelnik posjetio Izrael.

“Ovaj je posjet prigoda za jačanje suradnje s jednom gospodarskom, sigurnosnom, tehnološkom i turističkom svjetskom silom”, rekao je izraelski premijer prije putovanja. “Premijer Modi blizak je prijatelj Izraela.”

Netanyahu je tek drugi izraelski premijer koji je posjetio Indiju, nakon Ariela Sharona koji je to učinio 2003. godine.

Uz Netanyahua u Izrael je doputovalo brojno gospodarsko izaslanstvo te stručnjaci s područja tehnoloških znanosti, poljoprivrede i obrane.

Dvojica šefova vlada odala su počast indijskim vojnicima koji su se borili za oslobođenje Haife tijekom Prvoga svjetskog rata, a izraelski bi se premijer prije večere s Modijem trebao sastati i s ministricom vanjskih poslova Sushmom Swaraj.

Tijekom boravka u Indiji do 19. siječnja, Netanyahu će posjetiti Bombaj gdje će se susresti s indijskim filmskim zvijezdama.

Komentiraj