Ženski nogomet zbližio Australiju i Francusku nakon propasti dogovora o atomskim podmornicama

Autor:

epa10796516 Players of Australia celebrate after winning the FIFA Women's World Cup 2023 Quarter Final soccer match between Australia and France at Brisbane Rectangular Stadium in Brisbane, Australia, 12 August 2023.  EPA/JONO SEARLE  AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA/JONO SEARLE

Propali  dogovor o podmornicama bacio je odnose Australije i Francuske  na povijesno nisku razinu. Pariz i Canberra ponovno se ponašaju kao najbolji prijatelji, zahvaljujući nogometu i to ženskom!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i australski premijer Anthony Albanese proveli su veći dio vikenda šaleći se o svojim nacionalnim timovima – Les Bleues i Matildas – koji se sučeljavaju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva za žene, kojega je Australija  s Novim Zelandom domaćin .

Uoči subotnje utakmice, Albanese je bacio rukavicu u objavi na društvenim mrežama. “Što kažete na okladu @EmmanuelMacron? Ako Australija pobijedi večeras, navijat ćete za Australiju u polufinalu. Ako Francuska pobijedi, navijat ću za Francusku. Dogovor?” napisao je australski čelnik. Macron je hrabro prihvatio izazov, prvo pohvalivši Australiju za “briljantnu” suorganizaciju turnira, piše POLITICO.

Prijateljstvo je daleko od onoga kako bi opisali odnose dviju zemalja  2021., kada je Francuska opozvala svoje veleposlanike iz Australije i SAD-a nakon što su dvije zemlje i Velika Britanija sklopile sporazum — nazvan AUKUS — da Australiju opskrbe podmornicama na nuklearni pogon, što je za posljedicu imalo otkazivanje postojećeg ugovora s Francuskom vrijednog 53 milijarde eura. Bijes Pariza zbog gubitka bio je opipljiv, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nazvao je AUKUS “doista ubodom nožem u leđa”.

Čini se da je taj gnjev splasnuo, barem kada je nogomet u pitanju. Nakon što su Matilde pobijedile Les Bleues 7-6 u uzbudljivoj utakmici jedanaesteraca u subotu, Macron je rekao da će poštovati okladu. To možda i nije bilo teško s obzirom protiv koga Australija igra u sljedećem kolu. “Ništa osobno protiv naših engleskih prijatelja, ali oklada je oklada”, objavio je Macron. “Sretno Australija u polufinalu!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.