1. SVIBANJ NA MARJANU Zahtjev za više minimalne plaće i jači socijalni dijalog

Ivo Cagalj/PIXSELL

Na tradicionalnom obilježavanju Međunarodnog praznika rada, 1 svibnja, u splitskoj Park šumi Marjan, gdje je podijeljeno više od 2.000 porcija ‘fažola’, predstavnici sindikata su zatražili povećanje minimalne plaće i jači i bolji socijalni dijalog.

“Tražimo da se povećaju minimalne plaće i mirovine onim umirovljenicima koji žive od 1.000 kuna mjesečno. Također tražimo da se pojača socijalni dijalog jer bez socijalnog dijaloga doći će do stalnog sukoba između radništva i kapitala,” rekao je okupljenima na proslavi Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-industrijskog sindikata (SMH-IS)

Poručio je da ukoliko reforme krenu nepovoljno po radništvo’, onda će sindikati morati organizirati prosvjede.

Po Dragičevićem riječima u oko 200.000 ljudi u Hrvatskoj “u ovom trenutku živi ne na rubu siromaštva nego u siromaštvu.”

Predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Eduard Andrić je upozorio na odumiranje industrijske proizvodnje u Hrvatskoj.

“U BDP-u Hrvatske turizam sudjeluje s oko 18 do 20 posto. S jedne strane to je fascinantan podatak, ali s druge strane to je katastrofa jer to znači kako je industrija u Hrvatskoj umrla,” istaknuo je Andrić, Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je rekao kako posebice treba voditi brigu o poboljšanju položaja umirovljenika te da se nikada ne smije zaboraviti kako su onim svojim minulim radom doprinijeli izgradnji hrvatskog društva.

Povjernica Vlade RH za Split Branka Ramljak je rekla da zbog neizglasavanja gradskog proračuna za 2017. godinu u Splitu postoje brojne poteškoće. Dodala je  kako je zbog toga bilo upitno današnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada na Marjanu ali zahvaljujući pomoći gradskih i županijskih institucija ta se svečanost ipak održala.

Komentiraj