Privremeno primirje u Jemenu, koje je dogovoreno pod okriljem UN-a i stupilo je na snagu minutu prije ponoći, ubrzo su prekršili pobunjeni Huti, objavili su u četvrtak u ranim jutarnjim satima vojni izvori i stanovnici.

Prema vojnim izvorima pobunjeni Huti i njihovi saveznici militanti odani bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, nakon stupanja na snagu primirja granatirali su stambena područja istočno i zapadno od grada Taeza, 275 kilometara južno od Sane.

Prema istim izvorima na drugim bojištima uglavnom je bili mirno osim na dvije lokacije na kojima su Huti izveli nekoliko napada.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja podupire predsjednika Abda Rabua Mansoura Hadija i njegovu vladu te pobunjeni Huti koji kontroliraju glavni grad Sanu dogovorili su trodnevno primirje.

UN je u ponedjeljak objavio kako su sve strane zajamčile da su predane trodnevnom prekidu vatre kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći opkoljenim gradovima.

Prema UN-u najviše je civila do sada u toj zemlji stradalo u zračnim napadima saudijske koalicije. Procjenjuje se da je ukupno ubijeno oko 4000 civila od početka saudijske intervencije.

Ovo primirje šesti je pokušaj da se zaustavi krvoproliće od početka saudijske intervencije u ožujku 2015.  koja je ta zemlja priskočila u pomoć vladi predsjednika Hadija nakon što su pobunjenici osvojili većinu Jemena. Tri milijuna Jemenaca raseljeno je u sukobu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.