Svjetski dan ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba će se obilježiti u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja, od 11 do 18 sati.

‘Njihova budućnost je naša budućnost – Zdrav planet za ptice selice i ljude’ – slogan je to pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan ptica selica. Tim se sloganom želi ukazati na činjenicu da ptice selice i ljudi dijele isti planet i njegove ograničene resurse.

Edukativnim događajima diljem svijeta želi se podići svijest javnosti o važnosti održivog upravljanja prirodnim izvorima. Pritom se ističe kako je za budućnost ljudske vrste, među ostalim, neophodno i očuvanje ptica.

Seobe izlažu ptice mnogim opasnostima, a velik broj njih stvara čovjek. Uništavanje zimskih staništa te odmorišta koja ptice koriste pri seobi na jug, ugrožavaju njihove živote.

PROGRAM DOGAĐANJA:

Poligon ‘Put na jug’
Kreativna radionica
Edukativni kutak – ‘Ptice selice’
Edukativni kutak – ‘Zdrav planet za ptice selice’
Udruga Biom – promatranje ptica (nedjelja, 14.5.)
Potraga za odašiljačem
Kutak o kampanji Zoo vrta ‘Vratimo divljinu’

Pri seobi ptice prelaze daleke udaljenosti i mnogobrojne granice. Zemlje kroz koje prolaze, imaju različite zakone i mjere za očuvanje prirode. Zato su izuzetno važni međudržavni sporazumi poput Konvencije o migratornim vrstama i Afričko-euroazijskog sporazuma o pticama močvaricama.

O svemu tome edukatori Zoološkog vrta će podučavati u subotu i nedjelju.

Pod vodstvom radioamatera posjetitelji će uz pomoć radiosignala tražiti ‘skrivene životinje’. Naime, jedan je to od načina kojim se mogu pratiti ptice selice. Danas se to najčešće čini putem satelita. Kako to izgleda, Zoološki će vrt posjetiteljima pokazati na primjeru svojeg sudjelovanja u međunarodnom projektu SOS Stork. U sklopu njega su obilježene četiri rode koje iz Hrvatske putuju na jug.

Na posebnom poligonu djeca će učiti o opasnostima s kojima se ptice suočavaju pri svojim seobama, a u kreativnim radionicama izrađivat će ptice od papira.

Poseban edukativni kutak namijenjen je održivom korištenju prirodnih resursa. U njemu će doznati što voda znači pticama selicama i zašto su za mnoge ptice pogubni dalekovodi.

Komentiraj