Češka Republika sustavno krši ljudska prava time što izbjeglice pretražuje, zadržava ih do 40 pa čak i 90 dana  i to im još naplaćuje, rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Rad Zeid al-Husein u četvrtak, a njegove je optužbe odbacio češki predsjednik Miloš Zeman.

Zeid je također rekao kako je uznemiren ksenofobnim javnim diskursom, uključujući islamofobne izjave češkog predsjednika Miloša Zemana, i zabrinut zbog uvjeta  u objektima u kojima se zadržavaju izbjeglice, piše agencija Reuters.

Češka Republika jedina je među tranzitnim zemaljama koja “rutinski migrante i izbjeglice zadržava do 40 dana, ponekad i do 90  i to u ponižavajućim uvjetima”, rekao je Zeid u Ženevi.

I djecu zadržavaju, za što nema opravdanja, rekao je Zeid i dodao “UN-ov Odbor za prava djece je istaknuo da je zadržavanje djece samo na osnovi njihova statusa migranata ili zadržavanje njihovih roditelja, neopravdano kršenje” zakona, prenosi agencija AFP.

Zeid se pozvao na “vjerodostojne informacije”, prema kojima policija rutinski pretražuje te migrante i oduzima im 250 čeških kruna (70 kuna) na dan po osobi za zadržavanje u centru protiv njihove volje.

“Posebno osuđujemo činjenicu da ti ljudi moraju platiti za vlastito zatvaranje”,  rekao je Zeid.

Češki predsjednik Miloš Zeman odbija kritike visokog povjerenika UN-a za ljudska prava u vezi sa stajalištem protiv migracije i islama, priopćio je glasnogovornik češkog predsjednika te dodao: “Predsjednik je dugo upozoravao na prijetnju islamskog fundamentalizma. On ostaje pri svojem uvjerenju i neće ga promijeniti pod pritiskom izvana”, rekao je Zemanov glasnogovornik.

Komentiraj