Kineski glavni grad Peking izabran je za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kuala Lumpuru.

Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetne i zimske OI, domaćin ljetnih Igara bio je 2008. godine.

 

  • Članovi MOO-a odlučili su se ZOI povjeriti Kini zbog stabilne gospodarske situacije i stoga jer je većina borilišta već izgrađena.

 

Članovi MOO-a u Kuala Lumpuru birali su između Pekinga i kazahstanskog Almatija, jer su od kandidature zbog negativnog odgovora na lokalnim referendumima odustali Oslo i Muenchen, a još ranije se iz utrke povukao i Stockholm.

Usprkos velikim nedostacima kandidature, jer je Peking prilično udaljen od zimskih centara Zhangjiakoua i Yanqinga, te činjenici da će se organizatori gotovo sigurno morati osloniti isključivo na umjetni snijeg kako bi organizirali natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju, Peking je pobijedio Almati sa 44 naprema 40.

Članovi MOO-a odlučili su se ZOI povjeriti Kini zbog stabilne gospodarske situacije i stoga jer je većina borilišta već izgrađena.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.