Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel znatno je pala zbog načina na koji upravlja izbjegličkom krizom, pokazale su dvije ankete u subotu ukazujući na promjenu rapoloženja Nijemaca prema rekordnom priljevu izbjeglica u njihovu zemlju.

Saveznici u Bavarskoj, glavnoj ulaznoj točki za većnu imigranata i neki europski susjedi optužuju Merkel da je izazvala izbjeglički val jer je izbjeglicama iz Sirije dala zeleno svjetlo za dolazak u Njemačku.

 

  • U anketi objavljenoj u časopisu Der Spiegel, popularnost joj je u odnosu na prije tri mjeseca pala za pet posto i iznosi 63 posto.

 

Prvi put u njezinom trećem uzastopnom mandatu, vodeći dužnosnik koalicijskih partnera Socijaldemokrata najpopularniji je njemački političar. Ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera podupire 67 posto ispitanika.

Popularnost Horsta Seehofera, bavarskog saveznika Merkel koji smatra da je pogriješila puštajući sirijske izbjeglice iz Mađarske u Njemačku, porasla je za četiri posto i iznosi 44 posto.

Druga anketa televizije ZDF pokazala je da je popularnost kancelarke pala na 1.9 s 2.4 prije dva tjedna, na skali od -5 do 5.

Komentiraj

FOTO: EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.