U utorak je u Uredu predsjednice održan hitni sastanak Kolinde Grabar Kitarović sa ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom i voditeljem stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Borisom Jokićem.

Nakon sastanka prvi je izjavu za novinare dao Šustar koji je rekao da je svima stalo da se, uoči sutrašnje podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi diljem zemlje, stanje smiri. ” Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca”, rekao je Šustar i dodao da javnosti nisu potrebna nikakva uznemiravanja.

“Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu”, poručuje ministar i dodaje da je jasna poruka da se cijeli proces mora vratiti tamo gdje mu je mjesto – a to su instiucije hrvatskog društva. “Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije”, zaključio je Šustar.

Boris Jokić je zahvalio predsjednici na sastanku i podršci tijekom 16 mjeseci. “Mislim da je iz ovog sastanka nekoliko stvari jasno, reforma obrazovanja je vrlo važna stvar, jednako je važna kao i druge reforme i zaslužuje pažnju i medija i sudionika društvenog života”, rekao je Jokić naglasivši kako je želja bila promijeniti učenje činjenica napamet u učenje kritičkoga načina razmišljanja, kao i poticanje mladih ljudi na istraživanje.

Jokić je rekao da je sastanak vidio kao otvaranje dijaloga. “Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikanstva od obrazovanja”, poručio ja naglasivši da političke stranke žele iskoristiti ovaj proces. “On njie njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike, ukoliko to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti”, zaključio je Jokić.

Predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako je ovdje riječ o vrlo bitnoj stvari. “Ovo je prebitna stvar i pitanje za budućnost domovine da bi se politički dijelili. Utvrdili smo zajedno da se kurikularna reforma mora nastavtiti, riječ je o budućnosti djece i domovine. U javnoj raspravi će svatko imati pravo izreći svoje mišljenje, pa i političari”, istaknula je.

Obvezala se, kao predsjednica, da će učiniti sve kako bi otklonila političke utjecaje na proces kurikularne reforme. “Pozivam roditelje i struku da se uključe, i ja ću se kao roditelj uključiti, nadam se da ćemo u konstruktivnom procesu i djalogu provesti reformu koja će trajati i koja će odgovarati i postaviti hrvatsku školsku djecu u prve klupe, aktivne klupe, koje će voditi računa i aktivno sudjelovati u razvoju domovine i gospodarstva, a ne u zadnje, pasivne klupe, gdje će se skrivati, jer nisu imali vremena niti su roditelji imali mogućnosti”, poručila je.

Na kraju je sve pozvala da se uključe u javnu raspravu, ali imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne političke interese bilo koje stranke ili bilo koje ideologije.

Komentiraj