Münchenska policija u potrazi je za sedam osumnjičenih bombaša samoubojica, nakon noćašnje evakuacije dvije željezničke postaje zbog upozorenja o ‘ozbiljnom i neizbježnom’ terorističkom napadu Islamske države tijekom novogodišnje noći, pišu u petak njemački mediji.

Prema podacima lokalne radio stanice BR, više od 500 policajaca poslano je kako bi pronašli skupinu bombaša samoubojica okupljenu u iračkoj ćeliji u Munchenu. Vlasti su stanovnike zamolili da zaobilaze glavne željezničke postaje u gradu. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann danas je novinarima rekao kako je münchenska policija dobila informacije da iza planiranog napada stoji Islamska država.

Prema napisima njemačkih medija, francuske i američke obavještajne službe Nijemcima su dostavili imena sedmero Iračana sa prebivalištem u Münchenu.

Čelnik münchenske policije Hubertus Andrae kazao je kako je njemačka policija dobila dojavu od strane obavještajne službe o planiranim napadima od pet do sedam bombaša samoubojica. Dodao je kako je razina terorističke opasnosti i dalje visoka. “Još ju ne možemo ukinuti. Upozorenja ostaju na snazi”, rekao je. Glasnogovornik policije Werner Kraus izjavio je za agenciju AP kako su nakon ‘procjene situacije, počeli s evakuacijom željezničkih postaja, te zamolili stanovništvo koje je slavilo Novu godinu da izbjegavaju velike gužve na otvorenom’. Tijekom noći vlakovima nije bilo dozvoljeno da se približe evakuiranim postajama, a nakon što su bile evakuirane oko njih je postavljen kordon, a teško naoružana policija blokirala je ulaze.

Bez obzira na upozorenja policije, tisuće ljudi našlo se na ulicama Münchena u ponoć kako bi s vatrometom dočekali 2016. godinu. Gradovi diljem Europe nalaze se ‘na rubu’ nakon terorističkih napada na Pariz 13. studenog u kojima je živote izgubilo 130 osoba.

Komentiraj