U Sloveniju je u srijedu prispjelo pet njemačkih policajaca koji će kao potpora od sutra biti priključeni slovenskoj policiji na graničnom prijelazu Obrežje.

Kako je tom prigodom izjavio ravnatelj slovenske policije Marjan Fank, oni će Sloveniji pomagati u svladavanju izjbegličke krize.
“Najvažnije je da strani policajci vide prilike na terenu i o tome obavijeste svoje države”, kazao je u izjavi novinarima Fank, dodavši da je to prilika da Europa shvati koliko teškoća ima Slovenija u reguliranju izbjegličkog vala koji krajnjim naporima i dalje kontrolira.

Slovenska vlada objavila je da joj je iz više europskih država ponuđena pomoć od oko 400 policajaca koji bi došli na slovensku južnu schengensku granicu.
Radi se o policajcima iz država Višegradske skupine, te Italiji, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj, no Slovenija tvrdi da se ne radi o suradnji u okviru Frontexa nego pomoći koja bi se regulirala putem bilateralnih sporazuma s tim državama.

Njemački policajci imat će u Sloveniji ovlasti slične onima kojima raspolažu slovenski policajci,  a po Fankovim je riječima dobro da će vidjeti pravo stanje na terenu i “širenje dezinformacija” koje se po njegovim riječima u Europi pojavljuju glede izbjegličke krize u Sloveniji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.