Američki zrakoplovni div Boeing podastro je vladi u Pekingu plan o gradnji tvornice u Kini, izvijestili su u utorak državni mediji uoči posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Sjedinjenim Državama.

Tvornica u Zhoushanu predstavljat će zaokret u strategiji američkog diva na ključnom kineskom tržištu. Boeingov europski konkurent Airbus već ima montažni pogon za zrakoplove srednjeg doleta modela 320 u Tiandžinu na sjeveru Kine a planira otvoriti i novi centar za dovršavanje i isporuku zrakoplova dugog doleta A-330.

Boeingov plan o gradnji tvornice podastrt je kineskoj vladi na razmatranje, izvijestio je Shanghai Securities News.

U izvješću se ne navode detalji koji se po informacijama dostupnim novinarima tog lista u vlasništvu službene novinske agencije Xinhua mogu očekivati već ovog tjedna.

Kineski predsjednik stiže u srijedu u posjet SAD-u, gdje će, između ostalog, obići Boeingovu glavnu tvornicu u saveznoj državi Washington. Dva dana kasnije sastat će se u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Boeingova tvornica u Kini bit će okosnica nove zrakoplovne industrijske zone u Zhoushanu, dodaje se u izvješću Shanghai Securities Newsa.

Očekuje se da će Kina do 2034. pridodati svojoj zrakoplovnoj floti 6.330 novih zrakoplova, objavio je Boeing u godišnjoj prognozi za kinesko tržište, objavljenog prošlog mjeseca.

Prilikom predstavljanja prognoza potpredsjednik marketinškog odjela u Boeing Commercial Airplanesu Randy Tinseth kazao je da je “Airbus pristupio kineskom tržištu na svoj način a mi mu pristupamo na svoj… drugačiji”.

Nijedna od te dvije strategije nije jedina ispravna dakle ni pogrešna, “ne želimo isključiti nijednu mogućnost u razmatranju budućnosti”.

Bloomberg News izvijestio je ovog mjeseca da u Boeingu razmišljaju o otvaranju tvornice u Kini u kojoj bi se obavljali poslovi poput bojanja popularnih mlaznih zrakoplova 737 a bila bi prvi takav pogon izvan SAD-a.

U Boeingu nisu odmah bili dostupni za komentar izvješća.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.