Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria (World Wide Fund for Nature), u suradnji s mrežom zaštićenih područja Parkovi Dinarida okupila je u ličkom Pećinskom parku Grabovača predstavnike više od 60 zaštićenih područja regije Dinarida na radionici o unaprjeđenju odnosa s lokalnim stanovništvom, priopćio je u petak WWF Adria.

Radionica je bila posvećena uspostavljanju mehanizama za praćenje stupnja suradnje između zaštićenih područja i lokalnih zajednica, kroz određivanje indeksa interakcije i definiranje mjera za njegovo povećanje.

“Parkovi Dinarida će u idućem razdoblju posebnu pozornost posvetiti izgradnji mehanizama za suradnju s lokalnim zajednicama i promociji primjera dobre prakse iz regije i svijeta o načinima na koje lokalno stanovništvo može osjetiti socio-ekonomske koristi od života u zaštićenim područjima”, istaknuo je Leon Kebe iz WWF Adria, voditelj projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Cilj je unapređenje kvalitete života ljudi koji žive ili gravitiraju na prostoru zaštićenih područja, kroz promociju održivog korištenja prirodnih resursa, provođenje zajedničkih inicijativa s lokalnim stanovništvom i poboljšanje politika zaštite i valorizacije prirodnih dobara.

Projekt “Zaštićena područja za prirodu i ljude” WWF Adria počeo se provoditi u listopadu 2015. godine. Tijekom četiri godine WWF će u zemljama regije Dinarskog luka raditi s donositeljima odluka na temama zaštite prirode, tražeći da se sve vrijednosti koje donose ekosustavi uključe u razvojne strategije vlada osam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Pećinskom parku Grabovača održan je i sastanak Upravnog odbora i Generalne skupštine Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida, na kojoj su prisustvovali članovi te međunarodne asocijacije, kao i predstavnici zainteresiranih zaštićenih područja.

Komentiraj