Izraelski vojnici u četvrtak su ubili trojicu Palestinaca koji su ih pokušali napasti nožem na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je vojska u Izraelu, gdje ulično nasilje takvog tipa traje već četiri mjeseca.

“Snage su spriječile napad nožem i ubile napadače”, priopćila je izraelska vojska.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je smrt trojice Palestinaca. Nijedan od vojnika nije ozlijeđen.

U gotovo svakodnevnim palestinskim napadima nožem ili vatrenim oružjem, ali i zalijetanjem automobilima među Izraelce, od listopada su ubijeni 21 Izraelac i jedan američki državljanin.

Izraelske snage ili naoružani civili ubili su u istome razdoblju najmanje 136 Palestinaca, od čega su vlasti njih 86 opisale kao napadače.

Većina ostalih ubijena je u sukobima sa sigurnosnim snagama.

Strahuje se da bi nasilje moglo eskalirati desetljeće nakon posljednje palestinske intifade (pobune).

Reuters napominje da je eksplozija napada djelomice potaknuta palestinskom ogorčenošću zbog propasti mirovnih pregovora u 2014. te zbog širenja židovskih naselja na zemlji na kojoj Palestinci žele proglasiti buduću palestinsku državu.

Komentiraj

FOTO: EPA/ABED AL HASHLAMOUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.