Borci radikalne skupine takozvane Islamske države (IS) oteli su 2000 civila koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbidža, strateški važnoga grada blizu turske granice koji su u petak oslobodile Demokratske snage Sirije, objavilo je Kurdsko vojno vijeće.

“Među otetim civilima ima žena i djece”, rekao je glasnogovornik Kurdskog vojnog vijeća Šervan Darviš i dodao “Koristili su se tim civilima kao živim štitom pri povlačenja i zato nismo na njih otvarali vatru”, prenosi agencija AFP.

Civile su u nekih 500 vozila poveli prema Džarablusu (u Alepu), dodao je Darviš.

Demokratske snage Sirije (DFS), potpomognute savezom Kurda i Arapa u petak su objavile da je “oslobođen” Manbidž blizu turske granice iz ruku IS-a nakon ofenzive koja je trajala više od dva mjeseca kako bi se iz grada protjerala ta ekstremistička skupina.

Al-Sirib, posljednje područje koje je bilo pod nazdorom IS-a u Manbidžu, “potpuno je očišćeno od banda”, objavilo je u Vojno vijeće u priopćenju koje je prenijela prokurdska novinska agencija Firat, piše agencija dpa.

“Sada se provodi operacija razminiranja”, dodaje se u tekstu te ističe da su u ofenzivi važnu ulogu igrali američki zračni udari.

DFS je počeo veliku ofenzivu krajem svibnja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama  kako bi oslobodili Manbidž koji je IS držao od 2014.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.