Članovima uprava, nadzornih i upravnih odbora te upravnih vijeća u trgovačkim društvima od strateškog značaja i onima u kojima država ima većinsko vlasništvo, tehnička je Vlada u četvrtak na svojoj posljednjoj sjednici privremeno produžila članstvo dok nova Vlada ne izabere i imenuje nove članove.

 Budući da dijelu članova Uprava, NO-a i UV-a istječe mandat u sljedećim danima i tjednima, nužno im je privremeno produžiti mandat kako bi te tvrtke mogle normalno funkcionirati, odnosno kako bi se izbjegao mogući nastanak štete, objasnio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Primjerice, Upravi Fine mandat istječe za šest dana, pa bez njegova produljenja ta agencija ne bi više imala Upravu.
 U razdoblju između raspisivanja izbora i primopredaje vlasti, tehnička Vlada ne može imenovati nove članove Uprava ili NO-a, pa je privremeno produljenje mandata jedino rješenje da se osigura normalno donošenje odluka i funkcioniranje tih tvrtki.
 Danas prihvaćenim zaključkom se također preporuča svima kojima je privremeno produženo članstvo da mandate stave na raspolaganje novoj Vladi sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, odnosno u roku 15 dana od stupanja na dužnost nove Vlade.
 Pritom je Grčić podsjetio da je Vlada prošle godine donijela uredbu kojom se određuje da se članove Uprava tih društava bira javnim natječajem ili uz pomoć head hunting agencija.
 “To je jedna od reformi koju smo usvojili u okviru Nacionalnog programa reformi i sada, evo, nova Vlada ima prvi put priliku primijeniti novi sustav izbora članova Upravnih odbora i vijeća”, rekao je Grčić.
 Vlada je donijela i odluke o istovremenom raspuštanju gradskih, odnosno općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika, odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika, i to u gradovima Nova Gradiška i Novalja, te općinama Murter-Kornati, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan-Lisignano, Cestica, Matulji i Gvozd, zato što u zakonom određenom roku nisu donijeli proračune za ovu godinu ni odluke o privremenom financiranju.
 Prijevremeni izbori za članove predstavničkog tijela i općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, održavaju se istodobno, u roku 90 dana od istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.
 Za namirenje troškova nastalih zbrinjavanjem migranata je, pak, iz proračunskih zaliha odobreno gotovo 18, 4 milijuna kuna, i to 13,4 milijuna kuna Ravnateljstvu za robne zalihe, 4 milijuna kuna Ministarstvu unutarnjih poslova te gotovo 955 tisuća kuna Crvenom križu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.