Glumica i producentica Vitomira Lončar gostovala je danas u emisiji HRT-a ‘Nedjeljom u 2’, gdje je komentirala aktualne događaje iz Hrvatske.

“Ovo što danas Tomislav Karamarko i Zoran Milanović rade građanima ove zemlje – povijest nikad neće oprostiti. Njima je kultura postala resor za potkusurivanje. Milanović u četiri godine kulturu nije spomenuo ni jednom jedinom riječju, a ovo što Orešković ‘radi’ ili ‘ne radi za kulturu’ je – veleizdaja”, poručila je Lončar.

Istaknula je kako su je zbog njezinog otvorenog pisma premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpori apelu kulturnjaka za smjenu ministra Zlatka Hasanbegovića – nazvali ljevičarkom. “Ja i cijela moja obitelj idemo u crkvu i prije nego što kažem da sam kozmopolit, uvijek ću reći da sam Hrvatica. Danas se to svrstava u desničarstvo”, dodala je.

Lončar smatra kako se na čelnim pozicijama ne smiju nalaziti ljudi s radikalnim stavovima. Za Hasanbegovića je kazala kako za kulturu nema ‘apsolutno nikakvih kompetencija’, a zgrozila ju je njegova odluka da ukine Povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija prije nego se i predstavio kulturnjacima.

“To je znak umiranja kulture dijaloga. Postoje države u kojima je kultura na tržištu, poput SAD-a. Ali mala zemlja kao što je Hrvatska to ne bi mogla preživjeti. Moramo razvijati status svojih kultura i ne možemo ići na tržište. Britanci uče na Cambridgeu, a Hvati na pogreškama”, objasnila je.

Komentiraj