Vijeće sigurnosti UN-a odlučno je u ponedjeljak osudilo najnovije ispaljivanje rakete Pjongjanga obećavši snažan odgovor, uključujući sankcije, protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja, koja nastoji razviti međukontinentalnu raketu u stanju nuklearno ugroziti američko tlo, testirala je u nedjelju svoju balističku raketu najdužeg dometa ustvrdivši da bi taj projektil mogao nositi “moćnu nuklearnu glavu”.

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala i Kina, saveznica Sjeverne Koreje, Vijeće sigurnosti osudilo je “visoko destabilizirajuće ponašanje” Pjongjanga i zatražilo od sjevernokorejskog režima da “smjesta iskaže iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja konkretnim djelovanjem”.

U izjavi, Vijeće je “obećalo u potpunosti provesti mjere nametnute” Sjevernoj Koreji kao i “odlučno” pozvati ostale zemlje da učine isto.

Komentiraj

FOTO:EPA/JEON HEON-KYUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.