U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor primio je u četvrtak predstavnike udruga osoba s invaliditetom, a nakon razgovora s njima ocijenjeno je da je Zagreb u zadnjih petnaest godina učinio ogromne napore da poboljša kvalitetu života osobama s invaliditetom, ali i da postoji još toga što je na tom području potrebno napraviti i unaprijediti.

“Zagreb je u zadnjih petnaest godina učinio ogromne napore da poboljša kvalitetu života osobama s invaliditetom,” ocijenila je predsjednica Savez društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić. Navela je da su posebni napori napravljeni na području stanovanja, rekreacije i sporta, unapređenju prijevoznog sustava i sustavu pristupačnosti, ali i na području brojnih usluga koje pruža. To su rana intervencija za roditelje i obitelji djece s teškoćama u razvoju, ali i, istaknula je, u onim segmentima koji su bitni –  jezeru Jarun, Bundek, Granešina, stazi Bliznec koji postaju kultna okupljanja.

Očekuje da će Grad u novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom ugraditi sve one prijedloge koje je odbor UN-a dao Hrvatskoj, a odnose se na lokalnu upravu.

Mirić je istaknula da u segmentu prijevoza još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni, naglasivši da je nužno da tramvaji dobiju rampe da se može lakše u njih ući i da se premosti razmak između tramvaja i stajališta. Potrebno je, kaže, uvesti i novih 60 tramvaja i nabaviti posebno prilagođena nova vozila “jer Zagreb ima sve više zaposlenih osoba s invaliditetom što im daje fantastičnu kvalitetu života i što u suštini društvo i Zagreb čini gradom za sve”.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor istaknuo je da, unatoč tome što Grad zbog nove porezne politike Vlade ostaje bez 800 milijuna kuna – proračunGradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom ostaje na istoj razini te će biti neznatno uvećan za dio stipendija koje su povećali.

Istaknuo je da se primjedbe predstavnika raznih udruga najviše tiču prometa te da su dobili obećanje od Gradske uprave i gradonačelnika da će se iznajmiti određeni broj vozila dok ne nabave nova putem javnih natječaja koji traju jako dugo. Osigurat će se i lakši prilaz stajalištima i niskopodni tramvaji te dodatna nabava vozila za invalide.

Kosor je predstavnike udruga obavijestio da u Skupštini već tri mjeseca traju radovi na ugradnji lifta koji će biti gotovi za dva do tri mjeseca. “Tako će i osobe s invaliditetom na tematske sjednice Skupštine moći dolaziti kao i svi drugi građani”, poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je opći dojam nakon više od sat vremena druženja s predstavnicima udruga i nakon njihovih sugestija, prijedloga i kritika taj da su napravili dosta zajedno, ali da imaju još dosta toga napraviti.

Najavio je da će nova Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na Skupštini biti polovicom iduće godine.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Komentiraj