VIDEO: “Piknik” najbolji kratkometražni film festivala u Ljubljani

Kratkometražni igrani film “Piknik” redatelja Jure Pavlovića osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, objavio je u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“U društvu koje još treba riješiti konflikte iz prošlosti i kojem nedostaje empatije, autor kroz priču o odnosu oca i sina nudi tračak nade u bolje sutra. U 13 minuta i s minimalističkim pristupom i preciznom režijskom vizijom, ovo je iznimno lijep i osjećajan film kojeg dodatno obogaćuje odlična gluma protagonista, posebno najmlađeg od njih”, naveo je u obrazloženju odluke žiri za kratkometražni film, a prenosi HAVC. U žiriji su bili novinarka Anja Kučko Braun, kritičarka Bojana Bregar te programski direktor Akademskog filmskog centra u Beogradu Milan Milosavljević.

“Piknik” govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, a zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.

  • Film je režirao Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, a glume Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić. Producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz producentske kuće “Sekvenca”.

Premijerno je prikazan na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami u Grčkoj osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film.

Inače, na 26. LIFFe-u, koji se održavao od 11. studenoga do danas, prikazana su još dva domaća naslova – dugometražni igrani film “Zvizdan” Dalibora Matanića, koji je prikazan u sklopu programa Pretpremijere, i kratkometražna manjinska koprodukcija “Trkač” u režiji Petera Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića.

Najboljim u natjecateljskom programu dugometražnih filmova proglašeni su “Ovnovi” islandskog redatelja Grimura Hakonarsona, dok je nagradu FIPRESCI dobio “Obiteljski film”, slovenskog redatelja Olmoa Omerzua, navodi HAVC.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.