VIDEO: “Piknik” najbolji kratkometražni film festivala u Ljubljani

Kratkometražni igrani film “Piknik” redatelja Jure Pavlovića osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, objavio je u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“U društvu koje još treba riješiti konflikte iz prošlosti i kojem nedostaje empatije, autor kroz priču o odnosu oca i sina nudi tračak nade u bolje sutra. U 13 minuta i s minimalističkim pristupom i preciznom režijskom vizijom, ovo je iznimno lijep i osjećajan film kojeg dodatno obogaćuje odlična gluma protagonista, posebno najmlađeg od njih”, naveo je u obrazloženju odluke žiri za kratkometražni film, a prenosi HAVC. U žiriji su bili novinarka Anja Kučko Braun, kritičarka Bojana Bregar te programski direktor Akademskog filmskog centra u Beogradu Milan Milosavljević.

“Piknik” govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, a zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.

  • Film je režirao Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, a glume Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić. Producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz producentske kuće “Sekvenca”.

Premijerno je prikazan na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami u Grčkoj osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film.

Inače, na 26. LIFFe-u, koji se održavao od 11. studenoga do danas, prikazana su još dva domaća naslova – dugometražni igrani film “Zvizdan” Dalibora Matanića, koji je prikazan u sklopu programa Pretpremijere, i kratkometražna manjinska koprodukcija “Trkač” u režiji Petera Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića.

Najboljim u natjecateljskom programu dugometražnih filmova proglašeni su “Ovnovi” islandskog redatelja Grimura Hakonarsona, dok je nagradu FIPRESCI dobio “Obiteljski film”, slovenskog redatelja Olmoa Omerzua, navodi HAVC.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.