Njemačka kancelarka Angela Merkel snažno je u ponedjeljak osudila nasilje u skloništu za tražitelje azila, u kojem je ozlijeđeno nekoliko desetaka policajaca. Merkel je ponašanje u istočnonjemačkom gradu Heidenauu opisala kao ‘sramotno i odvratno’, prenosi BBC.

Nakon dvije noći prosvjeda, osiguranje je povećano u novootvorenom centru u blizini Dresdena tijekom vikenda. Aktivisti ljevice organizirali su kontra-demonstracije te se sukovili s provjednicima desnice.

Do kraja 2015. godine Njemačka očekuje kako će azil tražiti 800 tisuća ljudi. Njemački tjednik Spiegel navodi kako se nasilje koje se dogodilo u petak nastavilo na demonstracije ranije te večeri, a sve je započelo pozivom nna Facebook grupi povezanoj s krajnje desnom strankom NPD. Grupa se kasnije ogradila od nasilja koje je uslijedilo. Policija je u subotu rano ujutro morala koristiti suzavac kako bi razbili blokadu skloništa za tražitelje azila.

Stotine ljudi, mnogi od njih pod utjecajem alkohola, na policiju su bacali boce i kamenje, a u službenom izvješću stoji kako je ozlijeđen 31 policajac. U subotu se nastavilo nasilje, a ozlijeđenja su 2 policajca. Njemački mediji navode kako je policija kontrolu nad područjem uvela u nedjelju, a nasilje između lijevih i desnih u nedjelju dogodilo se izvan tog područja.

Zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel u ponedjeljak je posjetio Heidenau, te pohvalio gradonačelnika zbog hrabrosti što je progovorio protiv nasilja. U novootvoreni centar već je stiglo oko 300 izbjeglica, polovica koliko bivša robvna kuća može primiti. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere obećao je kako će se provoditi ‘puna snaga zakona’ protiv onih koji vrše nasilje nad izbjeglicama.

 

  • “Nacistička sramota Heidenaua”, tim je riječima Bild opisao ono što se dogodilo u blizini Dresdena. Merkel je trebalo čak tri dana da osudi nasilje. “Merkel je morala odmah reagirati, ovo je sramotno”, navodi dopisnica BBC-a iz Berlina Jenna Hill.

 

Glasnogovornik Angele Merkel jutros je opisao demonstracije krajnje desnice kao odvratne i sramotne, što su osjećaji s kojima se većina Nijemaca slaže. Neonacisti su bacali boce i petarde na manjinu, a mogli su se čuti i povici: “Heil Hitler”. Napadi na tražitelje azila u sve su većem porastu, ali njihovi su brojevi još uvijek mali.

“Odvratno je kako desni ektremisti i neonacisti pokušavaju širiti svoje idiotske poruke mržnje”, rekla je Merkel uoči razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Jednako je sramotno, dodala je, da građani, uključujući obitelji s djecom, podržavaju takve stvari te marširaju zajedno s njima.

Nedavno je istraživanje otkrilo kako je 67% Nijemaca ‘vrlo zabrinuto’ napadima na domove azilanata. U drugoj je anketi 93% ispitanih podržalo odluku da se da sklonište onima koji bježe od sukoba. Zabilježen je veliki broj Nijemaca koji svoje domove i imovinu prepuštaju izbjeglicama. Diljem zemlje otvorena su skladišta sa rabljenom odjećom, igračkama, zalihama za izbjeglice.

Komentiraj

FOTO:EPA/ARNO BURGI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.