– Oko 20 milijuna Venezuelaca u nedjelju izlazi na izbore za novi saziv parlamenta koji će vjerojatno nakon dugih 16 godina preći u oporbene ruke, ali se očekuje da će predsjednik države Nicolas Maduro učiniti sve da zadrži svu vlast pod svojom kontrolom.

Birališta se otvaraju u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu, a rezultati se ne očekuju prije podnedjeljka ujutro po srednjoeuropskom.

Široka oporbena koalicija koja se naziva Okruglim stolom za demokratsko jedinstvo (MUD) favorit je na izborima na kojima se bira 167 zastupnika jednodomnog parlamenta.
Pobjeda MUD-a bila bi povijesna prekretnica jer od izbora karizmatičnog Huga Chaveza za predsjednika 1999. godine, oporba nije imala većinu u parlamentu. Chavez je umro 2013., a naslijedio ga je Maduro.

Analitičari međutim upozoravaju da će u predsjedničkom sustavu kakav je venezuelanski vladajuća socijalistička stranka (PSUV) iskoristiti sve alate koje ima na raspolaganju da minimalizira izborni neuspjeh.

“Znam da ćemo pobijediti”, izjavio je Maduro. A ako slučajno budemo poraženi, “ja ću s narodom na ulicu u zajedničku borbu za novu fazu revolucije”, dodao je.
Ali pošto mu popularnost trenutno iznosi svega 22 posto, bit će mu teško odgovoriti na javno nezadovoljstvo.

“Ekonomska i socijalna situacija jako se pogoršala, što oporbi otvara vrata izborne pobjede”, kaže analitičar Jean-Jacques Kourliandsky, stručnjak za Latinsku Ameriku u Institutu za međunarodne i strateške odnose (IRIS) u Parizu. “U zemlji vlada ekonomsko rasulo, svakodnevni život je težak, a nesigurnost raste”.

“Sve je preskupo i moram čekati satima u redu da, primjerice, kupim bocu ulja”, žali se 65-godišnja Zenaida Rodriguez iz Caracasa.

Vlada se priprema neutralizirati poraz

Venezuelansko gospodarstvo našlo se u golemim problemima zbog pada cijena nafte u svijetu, što je rezultiralo nestašicama i inflacijom oko 200 posto.
“Banditi me reketiraju. Tu iza ugla, ubili su čovjeka”, kaže 43-godišnji računovođa Robinson Fontalvo, izražavajući zabrinutost porastom nasilja. Venezuela nakon Hondurasa ima drugu stopu ubojstava u svijetu.

Analitičar David Smilde koji je dvije godine živio u Caracasu tvrdi da će birači to kazniti. Ali je uvjeren da će PSUV učiniti sve da smanji razmjere poraza.
“Vlada je već povukla neke poteze koji sugeriraju da se priprema za gubitak Nacionalne skupštine”, kaže Smilde i navodi primjer nedavnog ubrzanog popunjavanja sudačkih mjesta u vrhovnom sudu.

Ovlasti parlamenta mogle bi se smanjiti i odlukom da Maduro vlada dekretima.
Za oporbu bi bilo idealno da osvoji dvotrećinsku većinu, rekao je sveučilišni profesor iz Caracasa Andres Canizales.

“Ali ne vjerujem da će se to dogoditi jer izbori nisu potpuno slobodni i pošteni. Nezadovoljstvo građana neće biti u cijelosti izraženo na ovim izborima zbog prijetnji i populističkih ucjena” PSUV-a koji plaši ljude da će oporba ukinuti socijalne programe koji su nasljeđe Huga Chaveza.

Ukoliko PSUV ne prizna izborne rezultate moglo bi doći do nasilja poput onog iz 2014. kad je po službenim podacima ubijeno 43 ljudi.

Analitičari sumnjaju da postoji mogućnost podjele vlasti. “Jasno je da čavisti to ne žele niti su za to spremni”, tvrdi Oliver Dabene iz pariškog opservatorija o Latinskoj Americi.
“Ali su oni na međunarodnoj sceni sve više izolirani, posebno nakon približavanja SAD-a i Kube i nedavne pobjede desnice u Argentini. U slučaju izborne prevare, neće biti nikoga da ih podrži”, zaključio je.

Komentiraj