Osvrćući se na ovih dana aktualno pitanje nabavke klima uređaja za pojedine bolničke odjele, bez kojih bolesnici teško podnose velike vrućine, ministar zdravlja Siniša Varga rekao je u četvrtak kako nije lako ispraviti ono u što se nije ulagalo 25 godina, ali da bolnice sada imaju više sredstava za ulaganja u svoju infrastrukturu.

“Ono u što 25 godina nije ulagano ne može se preko noći sve ispraviti, ali idemo ogromnih koracima i vjerujemo da pacijenti to primjećuju”, izjavio je Varga novinarima nakon sjednice Vlade.

Svaka bolnica, rekao je, ima sredstva za tekuće investicijsko održavanje no s ograničenim sredstvima tijekom recesijskih godina bolničke uprave same su odlučivale o svojim prioritetima, pa i između toga hoće li kupiti infuzomat ili respirator umjesto klima uređaja. “Ja smatam da su radili ispravno i prvo nabavljali ono što je važno za spašavanje života i nužno za liječenje pacijenata”, ocijenio je ministar.

Kaže kako su izlaskom iz Državne riznice bolnicama osigurana dodatna sredstva te one sada imaju više novca za ulaganje u infrastrukturu, pa time i u klimatizaciju prostora, a na raspolaganju su im decentralizirana sredstva te sredstava iz strukturnih fondova EU.

“Značajna sredstva ulažu se ne samo u klima uređaje već za izgradnju potpuno novih objeakta”, kazao je Varga navodeći pritom primjere ulaganja u Specijalnu bolnicu u Novom Marofu, za smještaj kroničnih pacijenata gdje su značajno poboljšani uvjeti boravka pacijenata koji su sada na razini hotela s tri zvjezdice, zatim primjer sisačke bolnice u kojoj je uređena ginekologija te karlovačke gdje su obnovljeni odjeli pedijtrije i kirurgije

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.