Nakon prvosvibanjskog produženog vikenda, zastupnici Hrvatskog sabora u utorak ulaze u najturbulentniji tjedan u ovom sazivu.

PRATITE UŽIVO:

15:38 Petrov je zaključio sjednicu za danas. Nastavak je sutra od 9:30 sati, a prva točka je rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću

15:05 Saborski zastupnici nakon stanke nastavljaju s raspravom Mostovog prijedloga Zakona o HRT-u

13:50 Određena je stanka do 15 sati

13:40 U Saboru su ostala još samo četiri zastupnika Mosta i predsjdnik Sabora Božo Petrov

13:30 Ivana Ninčević-Lesandrić predstavlja prijedlog zakona o HNB-u.

13:20 Nikola Grmoja u Saboru se osvrnuo na demantij ministrice Nine Obuljen da je na sastanku o zakonu o državnim arhivima s Mostom od ljutnje bacila mobitel. Rekao je da je ministrica bacila mobitel, koji ga je pogodio, ali je ostao miran. “Nakon toga je državna tajnica psovala, ja sam spreman na poligrafsko testiranje”, poručio je.

12:10 HDZ-ov Josip Đakić rekao je da je presedan da se proziva nekoga bez zakonskih arhiva, te naveo institucije koje su upozorile na to da pojedine stavke iz zakona nisu u skladu sa zakonima.

“Vi ste toliko zbunjeni, ja to razumijem. Panika je u Banskim dvorima, ali mi nećemo odustati, ja sam tip koji ne odustaje”, odgovorio mu je Grmoja.

12:05 Reiner je rekao da je Most sa zakonom koji je parcijalan i u kojem nema obveze da se arhiva SKH i SKJ mora predati izašli isključivo iz političkih razloga.

12:00 HDZ-ovi zastupnici kazali su da je predsjednik Sabora u dnevni red uvrstio ovu točku i nakon što je većina zastupnika protiv toga da bude predsjednik Sabora. “Većinu nema više ni vaš premijer”, odgovorio je Grmoja.

11:49 “Hvala vam, što se tiče fotelja, vi ste se borili za fotelje ne mi”, rekao je Petrov i najavio sljedeću točku – arhivsku građu. Nikola Grmnoja predstavlja izmjene zakona o arhivskoj građi.

11:46 HDZ-ov Željko Reiner poručio je Petrovu da zlorabi demokraciju. “Nama je svima jasno da je apsolutna većina vama iskazala nepovjerenje. Da sam ja na vašem mjestu, ja bih još za vikend podnio ostavku, jer bi to bilo časno”, rekao je Reiner koji je Petrovu poručio da se ‘grčevito drži te fotelje umjesto da napravi ono što bi bilo normalno’.

11:43 Ivan Lovrinović poručio je kako nije jasno kako ovaj Sabor i dalje može raditi, ako zastupnici traže smjenu Petrova, a on to ignorira. “Ne mogu se oteti dojmu da se vi kroz ovo želite dodatno obračunati s donedavnim koalicijskim partnerom. Pozivam sve saborske zastupnike da se koriste elementarnom logikom i da napustimo Sabor, ako nećemo glasati o ovom problemu”, poručio je Lovrinović.

11:40 Petrov je rekao da će se sutra raspravljati o ministru Mariću, bez obzira na zahtjev za njegovim razrješenjem i razrješenjem HDZ-ovih potpredsjednika.

“Ako u Saboru bude 76 ruku koji će podržati Marića, sazvat ću sjednicu Predsjedništva i glasanje o meni”, poručio je Petrov.

11:38 Petrov je predložio dopunu dnevnog reda s novih osam točaka. Utvrđen je kvorum.

11:32 “Danas ili sutra prije glasovanja o Mariću, bit će glasovanje o Državnom arhivu i moći ćete glasovati izvan stranačke mašinerije, samostalno”, rekao je Petrov HDZ-ovim zastupnicima.

11:28 “Gospodine Petrov, vi ste se predstavljali kao heroj, i mogli ste to postati. Ali, umjesto da ste nešto napravili vi ste s HDZ-om povisili cijene cestarina, plina…. Dizali ste ruke za Marića, za lex Agrokor… Mogli ste biti heroji, ali propustili ste svoju priliku”, rekao je Branimir Bunjac iz Živog zida.

“Da ste pogledali samo sat na njegovoj ruci bilo bi vam jasno da ne brine za narod”, dodao je.

11:25 Milorad Pupovac rekao je kako Sabor ‘sve više postaje Agrokor’. “Mjesto duboke krize hrvatske ekonomije i hrvatske politike i mi možemo nastaviti na način na koji smo krenuli, ali sasvim sigurno da izaći iz ovakvoga zamršenog klupka nećemo moći ukoliko ne pokušamo postići neku vrstu dogovora”, rekao je Pupovac dodajući kako podržava Bačićev prijedlog za sazivanje sjednice Predsjedništva Sabora.

Pupovac je rekao da Božo Petrov nema njihovu podršku.

11:20 SDP-ov Peđa Grbin rekao je da se današnja situacija u Saboru može opisati samo jednom riječi – travestija. “U godinu i pol Vlade HDZ-a i Mosta nismo napravili ništa, samo zaustavili sve ono dobro”, rekao je Grbin.

Dodao je da Hrvatska danas nema Vladu, a ne zna se postoji li i većina u Saboru. “SDP dio daljnjeg neće sudjelovati u ni jednoj raspravi osim dvije – aspravi o povjerenju ministru Mariću i raspravi o opozivu predsjednika i potpredsjednika Sabora”, poručio je.

11:17 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je HDZ i Most, dojučerašnje partnere, na smirivanje strasti. “Zar stvarno mislite da današnja sjednica treba početi raspravom o arhivima i raspravom o prošlosti? Hrvatski građani žele samo jednu poruku: Što će se dogoditi, kad će se Hrvatska stabilizirati?”, poručio je Vrdoljak.

“Nemamo problema s arhivima, glasat ćemo da se otvore. Ali danas trebamo poruku, glasajmo o Mariću i glasajmo o predsjedniku Sabora i nakon toga definiranje postoji li parlamentarna većina. Priuštite građanima da znaju u kojem smjeru ide Hrvatska”, rekao je.

Zatražio je i da prva točka dnevnog reda reda bude izglasavanja povjerenja Zdravku Mariću, druga Boži Petrovu.

11:15 Mostov Miro Bulj istaknuo je da HDZ nema potpise za novog predsjednika Sabora. “Petrov poštuje poslovnik. Ako izađe van poslovnika onda vi možete tražiti to što tražite. A kada vi pokažete 76 potpisa za čovjeka koji je rekao da je Most opasan, za Jandrokovića, ja ću osobno glasati za smjenu Petrova”, rekao je.

Dodao je da su u ovom trenutku problem arhivi jer se u njima nalaze imena ‘Todorićevih komunista kojim se štiti kriminal i kriminalci’.

11:10 U ime HDZ-a Branko Bačić rekao je da inzistira na tome da Petrov sazove sjednicu Predsjedništva Sabora i da čuje što misle potpredsjednici Sabora. Zatražio je i da se prvo mora glasati o smjeni predsjednika Sabora Bože Petrova.

“Ne bježimo od glasanja o Mariću. To je sutra. Nije posao nas da dokazujemo da imamo 76 ruku nego oni koji su zatražili ministar finacija. Oni moraju pokazati 76 ruku”, rekao je Bačić.

10:51 Petrov je nadopunio dnevni red, među kojima je i točka prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Sabora, kao i potpredsjednika Sabora. Utvrđen je kvorum. Zastupnici Bačić, Bulj, Batinić, Maras, Bunjac i Pupovac zatražili su novu stanku.

10:47 Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da HDZ nema parlamentarnu većinu. “Evo, ja sam premijer. Toliko koliko i Plenković”, rekao je Bunjac.

10:45 SDP-ov Peđa Grbin i HNS-ov Ivan Vrdoljak zatražili su da se prekine rad o točkama koje nemaju veze s krizom vlasti.

“Zar vi zaista smatrate da je u ovoj situaciji rasprava o arhivskoj građi najbitnija za hrvatske građane?”, rekao je Vrdoljak.

10:43 Petrov je rekao da je Sabor dužan razjasniti ima li vlada 76 ruku podrške za svoj rad. Potom je zastavio raspravu dok svi ne dobiju nove točke dnevnog reda. “Što se tiče toga kada će doći do pitanja opoziva predsjednika Sabora, smatram da Vlada treba pokazati da ima povjerenje 76 zastupnika, a pokazat će da ga ima kad se bude glasalo o povjerenju ministru Mariću. Nakon toga – prva sljedeća točka bit će pitanje povjerenja predsjedniku Sabora”, rekao je Petrov

10:40 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da je jasno da je prošlog tjedna pala hrvatska Vlada. “Nema nove parlamentrane većina i naša odgovornost je da se pokaže nova većina ili se prekine ova agoniju sukoba, svađa, nereda, i političke nestabilnosti koja svaki dan košta građane. Naš zadatak kao odgovorne opozicije je da ne sudjelujemo u radu ovakvog Sabora”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je SDP pokrenuo razrješenje tri potpredsjednika Vlade iz redova HDZ-a. “Plenković je cijelu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati veliku ekonomsku nestabilnost”, zaključio je Bernardić.

10:36 Mostov Robert Podolnjak naglasio je da se traži razrješenje predsjednika Sabora, ali ne nudi tko bi mu mogao biti zamjenik. Poručio je da se čini da se scenarij o uzurpaciji vlasti počeo ostvarivati.

“Predsjednik Vlade dužan je predložiti što prije glasovanje o novim ministrima. To bi se trebalo učiniti sedam dana od razrješenja ministara. Isto tako treba formirati parlamentarnu većinu koja će im dati povjerenje. Svako otezanje pokazuje da parlamentarne većine nema. U ovom trenutku predsjednik sabora jedina je brana kršenju Ustava”, rekao je.

10:30 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da raspad ove koalicije nije kraj svijeta. “Čemu taj strah od pozitivnih natjecanja, da se natječemo idejama i rezultatima, a ne da optužujemo druge istinama, lažima, fake newsom? Mogu li građani razumjeti tko ima kakav stav i kakvu politiku o za njih ključnim temama? Ne znaju jer se ovdje ne razgovara u Saboru. Ne znaju jer se razgovara tko će na ružniji način govoriti o svojim oponentima. Mi ćemo biti drugačiji, izazivam vas da se natječemo kao politička konkurencija, a ne kao politički neprijatelji”, poručio je.

10:23 U ime HDZ-a Branko Bačić rekao je da je njihov Klub sa potpisima ukupno 79 zastupnika podnio prijedlog za razrješenjem predsjednika Sabora.

“Božo Petrov više nema legitimet i dužan je svoje povjerenje staviti na glasanje. S obzirom da nismo još dopunili dnevni red, predlažem da kao prva točka dnevnog reda bude odlučivanje o povjerenju predsjedniku Sabora. Ako to nemate namjeru, predlažem da se sazove sjednica Predsjedništva sabora na kojoj ćemo definirati rad Sabora za sljedeća četiri dana”, rekao je.

“Tražimo da sutra Sabor raspravi o pitanju povjerenja ministru financija, Mariću, da bi otklonili bilo kakvu raspravu na tu temu. Gospodine predsjedniče, jedino ispravno demokratsko postupanje bilo bi kad biste za danas zakazali raspravu i glasovanje o povjerenju vama. U ovakvim okolnostima teško je nastaviti normalan rad”, zaključio je Bačić.

10:15 Saborski zastupnik Ivan Pernar rekao je da Vlast HDZ-a i Mosta nije stabilna. “Upozoravao sam MOST da podržavanjem HDZ-a neće riješiti problem u našoj zemlji, da HDZ nije stranka koja će donijeti bolju budućnost našoj zemlji. Usprkos lažnim obećanjima HDZ-a, MOST ih je nastavio podržavati”, rekao je Pernar dodajući da se Most tek sada probudio iz sna, ali da je sada prekasno.

“Ova vlada više nema budućnosti. Ona nema većinu, ona mora otići. Pozivam premijera da da ostavku”, poručio je Pernar. “Dolazio je ovdje u maniri Ive Sanadera, imao je dojmljive nastupe, no to je bio samo blef, igrokaz. Glas za HDZ je glas za kaos. Pozivam građane da pokažu odgovornost na predstojećim izborima. Kad bih HDZ nazivao mafijaškom organizacijom Petrov mi je oduzimao riječ, a sada i on govori isto to”, rekao je zaključivši kako Živi zid neće podržati ovu Vladu.

10:05 Saborski zastupnik Ivan Pernar zatražio je stanku zbog krize vlasti, HDZ-ov Bačić zbog razrješenja Petrova. Pridružili svi klubovi zastupnika. Izglasana je stanka od 10 minuta.

10:02 Sjednica Sabora u utorak je započela minutom šutnje za 12 hrvatskih redarstvenika koji su poginuli u Borovom Selu. Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je dopunu dnevnog reda sa sedam točaka. Posljednja točka je prijedlog opoziva predsjednika Sabora. Dnevni red nije izglasan jer nema kvoruma.

Komentiraj