Nakon završene istrage, Uskok je u ponedjeljak pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvookrivljenom se na teret stavlja da je od 1. srpnja 2015. do 13. rujna 2015., na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te Bosne i Hercegovine, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, preuzimanja, prijevoza i krijumčarenja velikih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine i njegove prodaje na području Hrvatske, navodi se u priopćenju Uskoka.

S drugookrivljenim je potom dogovarao nabavu i isporuku rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine u količinama od 40 do 250 kilograma. Ostali okrivljenici duhan su preuzimali i prevozili u Hrvatsku. Okrivljenici su duhan sakrivali i skladištili na više mjesta u Splitu, te ga prepakiravali i prodavali na širem području Splitsko-dalmatinske županije.

“Na opisani način okrivljenici su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prokrijumčarili ukupno najmanje 3810,50 kilograma rezanog duhana čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 2.503.436,58 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od 914.520,00 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili”, zaključuje se u Uskokovom priopćenju.

Komentiraj