Sindikat policije Hrvatske upozorio je u petak, u povodu “teške humanitarne i izbjegličke situacije” da se policija ne smije zanemarivati te da se mora osigurati dovoljan broj policijskih službenika kao i njihova opremljenost i zakonska zaštićenost.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Dubravko Jagić sindikat ukazuje da broj policijskih službenika ne ovisi o dnevno-političkim pitanjima niti o trenutnom stanju sigurnosti, nego o želji i potrebi svake suverene države da osigura suverenost i sigurnost na svom terenu.

“Ova kriza pokazala je da trenutni broj policijskih službenika uspijeva držati situaciju ‘pod kontrolom’ uz značajno trošenje kako ljudskih, tako i tehničkih sredstava, i to što na razini MUP-a, tako i na razini svakog pojedinog policijskog službenika koji je angažiran na rješavanju ove krizne situacije s velikim brojem izbjeglica. Ipak, moramo upozoriti na nedostatan broj policijskih službenika obzirom da je u zadnjih nekoliko godina primijenjena politika zapošljavanja 2:1 (za 2 policijska službenika koji odlaze u mirovinu, 1 se zapošljava), čime je broj policijskih službenika u zadnjih nekoliko godina prilično smanjen”, kažu u sindikatu.

 

 

  • Pritom apeliraju na Vladu “da se policija ne smije zanemarivati te da se mora osigurati dovoljan broj policijskih službenika kao i njihova opremljenost, zakonsku zaštićenost, a i poboljšati njihov materijalni status koji je među najlošijim u okviru zaposlenih u državnim i javnim službama, osobito obzirom na težinu posla kojeg obavljaju”.

 

 

“Ujedno, apeliramo na sve građane da pomognu policijskim službenicima u obavljaju ovih izuzetno zahtjevnih zadaća. Ovim putem koristimo priliku da se svim policijskim službenicima, koji su angažirani oko ove humanitarne krize, zahvalimo na njihovom iznimnom trudu i nesebičnom angažmanu čime su osvijetlili lice Republike Hrvatske, ne samo u domovini, već i šire”, priopćio je sindikat.

Još jedan policijski sindikat – Nacionalni sindikat policije u petak je otvorenim pismom prozvao ministra Ranka Ostojića da je kao čelni čovjek MUP-a postupio “nestručno i neodgovorno prema okolnostima koje su se najavljivale u vezi kretanja migranata prema zapadu Europe” te ga zatražio više policajaca na terenu i bolje uvjete rada.

Komentiraj