Nekoliko članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i dužnosnika UN-a osudilo je u četvrtak kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji pozvavši Pyongyang da odmah poboljša stanje i zaprijetivši da će ga prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu.

Na početku sastanka Vijeća sigurnosti o tom problemu, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Hussein je podsjetio na opseg i ekstremnu težinu zlostavljanja za koje UN tereti Pyongyang.

“Ta očita zlostavljanja se nastavljaju i vlada ih ne prekida ni ne ispravlja”, dodao je i podsjetio da između 80.000 i 120.000 političkih zatvorenika i dalje čami u zatvorima, prema podacima UN-a.

On je naglasio potrebu dijaloga s komunističkim režimom i dodao da je Pyongyang učinio neke napore s ciljem integracije u međunarodnu zajednicu. Visoko povjereništvo je u lipnju otvorilo podružnicu u Seulu radi nadziranja stanja s druge strane granice i Pyongyang je pozvao visokog povjerenika da posjeti Sjevernu Koreju, još neutvrđenog datuma.

Vijeće ima ovlasti obratiti se ICC-u zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Sjevernoj Koreji i Opća skupština UN-a mu je to više puta preporučila.

Diplomati UN-a su sigurni da će se Kina usprotiviti i upotrijebiti svoje pravo veta.

Sastanak Vijeća sigurnosti, koji su sazvale Sjedinjene Države, tražilo je devet zemalja članica SAD, Velika Britanija, Francuska, Čile, Jordan, Litva, Španjolska, Novi Zeland i Malezija.

Rusija i Kina, koje uz Venezuelu predstavljaju jedinu međunarodnu podršku komunističkom režimu Pyongyangu, usprotivile su se i istaknule da Vijeće nije prikladna instanca za tu problematiku.

Peking je pokušao spriječiti održavanje sastanka, ali njegov zahtjev je odbijen.

Taj sastanak simbolično koincidira s Međunarodnim danom ljudskih prava koji se svake godine obilježava 10. prosinca.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.