Turski premijer Binali Yildirim sastaje se u četvrtak s vojnim vrhom radi reforme vojske čijih je gotovo polovina generala smijenjena nakon propalog puča, dok traje jednako neumoljiva čistka u glasilima.

Pošto je u prigodi posjeta memorijalnom centru posvećenom utemeljitelju moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku odao počast Turcima koji su izašli na ulicu “kao junaci borbe za demokraciju”, turski premijer je počeo predsjedati sjednicom s onima koji su preostali od turskog vojnog vrha: s generalima ozbiljnih lica.

Sastanak nije, kao obično, održan u glavnom vojnom stožeru, nego u premijerovoj rezidenciji u Ankari, što govori o nepovjerenju vlasti.

Turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala izjavio je nešto ranije za agenciju TGRT Haber/Ihlas da će policija ubuduće biti opremljena teškim oružjem, a ta odluka očito treba biti protuteža moći vojske.

Islamsko-konzervativna vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ovih dana ubrzano radi na “velikom pospremanju” kojim želi izbaciti iz igre pristaše imama Fethullah Guelena koji živi u egzilu i kojeg je optužila za pripremanje državnog udara, što je potonji zanijekao.

Sto četrdeset devet generala i admirala su u srijedu otpušteni iz vojske zbog “sudjelovanja u pokušaju državnog udara”, navodi se u službenom dekretu.

Među njima je 87 visokih časnika kopnene vojske, 30 zračnih snaga i 32 ratne mornarice. Usto, 1099 časnika je nečasno otpušteno.

U četvrtak nekoliko sati prije sjednice Vrhovnog vojnog vijeća (YAS) ostavku su podnijela dvojica visokorangiranih generala: zapovjednik kopnene vojske, general Ihsan Uyar i zapovjednik za “obuku i doktrinu”, general Kamil Basoglu, izvijestila je privatna novinska agencija Dogan.

YAS u četvrtak treba odlučiti o zamjeni dijela vojnog vrha.

Osim vojske, čistka se provodi i u medijima, pa je u srijedu službeno objavljena informacija o zatvaranju više od 130 medija: 45 novina, 16 televizijskih mreža, triju novinskih agencija, 23 radijske stanice, 15 časopisa i 29 nakladničkih kuća.

Usto, od ponedjeljka do srijede je izdano 89 uhidbenih naloga za novinare. Vlast ih optužuje za povezanost s mrežom imama Guelena.

Više organizacija za zaštitu medijskih sloboda prosvjedovalo je zbog zatvaranja tih medija i uhidbenih naloga.

Međunarodna novinarska federacija pozvala je Europsku uniju da načini pritisak na predsjednika Erdogana da poštuje slobodu govora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.