Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom EgyptAira na liniji Pariz-Kairo koji je sa 66 putnika i članova posade nestao u Sredozemlju.

“U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala”, kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru. I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponudio je pomoć u potrazi.

Airbus je potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Nešto je ranije je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva rekao agenciji AFP da se zrakoplov srušio u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostoru.

“Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara…Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa”, smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je RTL-u da se nijedna hipoteza o nestanku zrakoplova zasad ne može isključiti.

Obiteljima putnika koji su u zračnoj luci u Kairu čekali dolazak zrakoplova pružena je psihološka pomoć.

U vrijeme nestanka zrakoplova EgyptAira sa 66 putnika i članova posade u četvrtak ujutro nisu bili loši vremenski uvjeti, priopćila je u međuvremenu Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe EUROCONTROL.

Komentiraj