Tenkovi turske vojske zasuli su granatama selo na sjeveru Sirije koje je pod kontrolom kurdskih snaga, pri čemu je ranjeno četvero sirijskih pobunjeničkih boraca pridruženih kurdskim snagama, priopćile su u ponedjeljak nevladina sirijska udruga i Zaštitne postrojbe kurdskog naroda (YPG).

Današnji napad uslijedio je nakon što je Turska posljednjih dana pokrenula zračne udare na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, ali i na kurdske snage Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveri Iraka koju Ankara smatra “terorističkom” skupinom.

 

 

 

Premijer je ofenzivu na IS opravdao prošlotjednim samoubilačkim napadom sunitskih ekstremista u Surucu na jugu Turske u kojem je poginulo 32 ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

YPG je potvrdio da su turski tenkovi bombardirali njihove položaje, kao i položaje arapskih saveznika, u sirijskom selu Zur Maghar u provinciji Alep.

“Umjesto da se obruše na položaje terorističkog IS-a, turske snage napadaju naše obrambene položaje. Pozivamo turske čelnike da prestanu s tom agresijom i da se pridržavaju međunarodnih naputaka. Poručujemo turskoj vojsci da prestanu gađati položaje naših boraca”, ističe YPG u priopćenju.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je ocijenio da bi udari na IS i PKK mogli “promijeniti ravnotežu” u Siriji i Iraku, ističući da Turska ne razmišlja o slanju kopnenih postrojbi.

“Nećemo slati kopnene postrojbe na sirijski teritorij (…) ali ne želimo IS na turskoj granici”, kazao je Davutoglu. Za operacije protiv PKK-a je kazao da su pokrenute kako bi se u Turskoj “ponovo uspostavio red”.

Premijer je ofenzivu na IS opravdao prošlotjednim samoubilačkim napadom sunitskih ekstremista u Surucu na jugu Turske u kojem je poginulo 32 ljudi.

“Želimo znati da će IS skupo platiti ubojstvo 32 ljudi, kako nikada više ne bi poduzeo jedan takav napad”, zaključio je Davutoglu.

Komentiraj

<
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.