Mađarska će dobiti pojačanja od oko 150 policajaca iz Poljske, Češke i Slovačke za pomoć u nadziranju njezine granice sa Srbijom, objavile su četiri zemlje u četvrtak u Bruxellesu.

Ta privremena mjera pokazuje njihovu odlučnost da zaštite granicu schengenskog prostora”, navele su četiri zemlje, članice Višegradske skupine u zajedničkoj izjavi objavljenoj u sklopu europskog summita u Bruxellesu.

Mađarska je bila suočena s rekordnim priljevom migranata na svojoj granici sa Srbijom duž koje je podigla ogradu od bodljkave žice, kakvu je završila i na granici s Hrvatskom. Oko 300.000 osoba prešlo je od početka godine preko Mađarske u nadi da će stići na sjever Europe .

 

  • “Zemlje Višegradske skupine su se okupile u duhu stvarne solidarnosti i pružile su Mađarskoj, koja podnosi najteži teret, potrebnu sigurnosnu pomoć”, dodale su četiri zemlje u izjavi.

 

Prema tom dogovoru Slovačka će uputiti 50 policajaca i 17 vozila na granicu između Mađarske i Srbije, objavile su vlasti u srijedu,.

Češka će poslati 50 policajca na traženje Mađarske, dodaje se u tekstu.

Poljska će uptutiti između 50 i 60 policajaca i 5 specijaliziranih vozila. “To će biti  promatračka i nadzorna misija bez izravnih intervencija”, precizirala je glasnogovornica poljskog ministarstva unutrašnjih poslova Malgorzata Wozniak.

Slovačka je također obećala poslati vojnike u Mađarsku.

“Zaštita schengenskih granica je na vrhu prioriteta, jer je preduvjet za upravljanje sadašnjim migracijskim pritiskom”, navele su četiri zemlje.

Komentiraj

FOTO:EPA/CSABA KRIZSAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.