Udruga ‘U ime obitelji’ zatražila je u ponedjeljak kaznu za urednika vanjskopolitičke rubrike Hine Domagoja Jankovića, zbog prenošenja vijesti o molitvi protiv pobačaja ispred obiteljskog savjetovališta u Frankfurtu. Vijest je objavljena 16. ožujka, prenijeta je iz njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“, a nosila je naslov ‘U ime obitelji moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”.

Vijest je kasnije objavljena i u ispravljenom obliku, na traženje udruge ‘U ime obitelji’. Željka Markić u svom je pismu navela kako i ‘raniji tekstovi novinara Danijela Majića o pripadnicima hrvatske manjine u Frankfurtu – vrvi već na prvi pogled vidljivim neistinama kao i neprofesiolanošću u izradi izvješća’.

“Majić lažno navodi da je U ime obitelji “nasilno 2013. iznudila referendum”. Također, U ime obitelji neistinito predstavlja kao “kršćansko-fundamentalističku udrugu” koja “od te prve pobjede (…) pokušava hrvatsku vladu sve više natjerati na ustupke kršćansko-fundamentalističkom rubu političkog spektra”, nadodajući kako “pritom U ime obitelji nema ni na koji način strah od doticaja s desničarima i desničarskim ekstremistima”, navodi se, između ostalog, u pismu udruge ‘U ime obitelji’.

“Razumijemo da urednici Hine imaju različite poglede na različita pitanja političkog i društvenog života, pri čemu su neki od njih ne poklapaju sa pogledima udruge U ime obitelji. Mi to poštujemo i držimo dijelom svakog pluranog društva – no urednici ili novinari Hine koji se ne slažu s našim stavovima – nemaju pravo zloupotrebljavati Hrvatsku izvještajnu agenciju za širenje lažnih vijesti, neistina ili poluistina o U ime obitelji. Spremni smo u svako doba sudjelovati u argumentiranoj raspravi o našim aktivnostima, a ovakva blaćenja jedne ugledne udruge civilnog društva od strane državne agencije zadužene za točno informiranje – držimo potpuno neprihvatljivom”, dodaje se u pismu kojeg je potpisala Željka Markić.

Ravnateljica Hine, Branka Gabriela Valentić u utorak se na cijeli slučaj osvrnula putem svog Facebook profila, a njenu Vam objavu prenosimo u cijelosti:

“U moje četiri godine u Hini, nitko nikada, čak ni Tomislav Karamarko, nije od ravnatelja tražio ništa, a kamoli da kazni urednika koji je objavio nešto što im se ne sviđa, što je, pritom, napravljeno posve profesionalno, te je objavljen i ispravak na traženje U ime obitelji. Željka Markić i njezina eskadrila si je uzela za pravo da piše ravnatelju i upravnom vijeću i traži kažnjavanje urednika, koji je postupio sukladno svim uzusima struke (te da ih se obavijesti o kazni), jer ona naprosto misli da to tako treba. Ako to nije pokušaj pritiska najgore vrste, uvođenje straha među novinare i pokušaj progona neistomišljenika, onda nije ništa. Razmotrit ću sve pravne načine protiv onih koji misle da će uvesti strah kao mjernu jedinicu nečije poslušnosti. Amen! Ako treba, pisat ću i Papi Franji. Mislim da se njemu to ne bi svidjelo”, napisala je ravnateljica Hine.

Komentiraj