Američki predsjednik Donald Trump imenovat će bogatu kalifornijsku poduzetnicu Kelly Roberts za veleposlanicu u Sloveniji, a na izbor je odlučujuće utjecala Trumpova supruga Melanija, porijeklom Slovenka, pišu slovenski mediji pozivajući se na američki tisak.

Više medija iz Los Angelesa i New Yorka navode kako je na Trumpov izbor koga će poslat u Ljubljanu odlučujuće djelovala prva dama SAD-a koja želi da amerčku ambasadu u Sloveniji vodi netko iz poslovnih krugova.

Kelly Roberts obogatila se u hotelijerstvu, a njezin suprug Duane Robert prve je milijune stekao prodajom smrznutog meksičkog specijalteta “burrito”.

Oboje su donatori Republikanske stranke i značajno su pridonijeli Trumpovoj lanjskoj predzbornoj kampanji, navode slovenski mediji.

Potvrdi li Kongres predsjednikov izbor, Kelly Roberts bila bi prva žena na vodećoj diplomatskoj poziciji u Ljubljani i drugi nekarijerni američki diplomat na tom mjestu, od osam  koliko ih je bilo od uspostave diplomatskih odnosa između SAD-a i Slovenije 1992. godine.

Prvi nekarijerni dplomat bio je arhitekt i biznismen libanonskih korijena Yousif Ghafari koji je na dužnost u Slovenjji stupio na početku prvog mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame 2008., ali ga je bila izabrala prethodna adminstracija predsjednika Georgea W. Busha.

Komentiraj