EPA/PAUL BUCK

Cijeli svijet od jučer ne prestaje pričati o Leonardu di Capriju, koji je na nedjeljnoj dodjeli Oscara napokon osvojio svog prvog Oscara za glavnu ulogu u filmu ‘Povratnik’. Ipak, mnogi zaboravljaju da je na istoj dodjeli svog prvog Oscara dobio – legendarni Ennio Morricone. Talijanski skladatelj radio je na viš od 500 filmova, a nagradu je osvojio za ‘Hateful Eight’ Quentina Tarantina.

“Nema odličnog soundtracka bez odličnog filma. Zato zahvaljujem Quentinu Tarantinu jer me izabrao, kao i producentu Harveyju Weinsteinu i cijeloj ekipi”, rekao je primajući nagradu. Morricone je za Oscara bio nominiran još pet puta: za ‘Days of heaven’ (1978), ‘The Mission’ (1986), ‘The Untouchables’ (1987), ‘Bugsy’ (1991) i ‘Maléna’ (2000). Ipak, jednog je Oscara osvojio. Radi se o počasnom zlatnom kipiću, koji mu je dodijeljen 2007. za ‘veličanstven i raznorodan doprinos umjetnosti filmske glazbe’.

Velika je ovo pobjeda i za Tarantina, koji je Moricconea pokušao angažirati i na svojim prijašnjim filmovima, ali je od njega dobio odbijenicu.

Komentiraj