– Mianmarska čelnica Aung Suu Kyi zatražila je “dovoljno prostora” u rješavanju problema  mianmarske muslimanske manjine Rohingya kao odgovor na pritisak američkoga glavnog tajnika Johna Kerryija na dobitnicu Nobelove nagrade  da poštuje ljudska prava te ugrožene manjine.

Oko 125.000 pripadnika muslimanske manjine Rohingya ostalo je raseljeno i suočeno sa strogim ograničenjima kretanja te je smješteno u logore  otkad su izbile borbe u državi Rakhine između budista i muslimana  2012. godine. Tisuće pripadnika zajednice Rohingya pobjegle su pred progonom i siromaštvom.

SAD je dugo podržavao ulogu Suu Kyi u velikim demokratskim promjenama u Mianmaru no ovaj je mjesec iznenađen kad je predložila novom američkom veleposlaniku Scotu Marcielu da ne rabi izraz Rohingya za progonjenu muslimansku manjinu.

“Emotivni pojmovi otežavaju nam pronalaženje miroljubiva i razborita rješenja naših problema”, rekla je Suu Kyi novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kerryijem u nedjelju u Naypytawu.

Kerry je rekao da je razgovarao sa Suu Kyi o pitanju manjine Rohingya opisujući ga kao “vrlo osjetljivo” pitanje koje “izaziva podjele”.

“Svjestan sam da ovo pitanje podiže veliku uzburkanost ovdje”, kazao je Kerry. “Ono što je ključno jest usredotočiti se na rješavanje problema … poboljšanje situacije na terenu, poticanje razvoja, poticanje poštivanja ljudskih prava i dobrobiti svih koji žive u Rakhineu  i Mianmaru”, rekao je Kerry.

Muslimansku manjinu Rohingyiju ne vole u Mianmaru, a takav stav imaju i neki u stranci Suu Kyi i njezini pristaše.

Rohingyiju, od kojih većina živi u uvjetima poput apartheida, mianmarski budisti vide kao ilegalne imigrante iz Bangladeša  i nazivaju ih Bengalci.

Komentiraj