Asma al-Asad, supruga predsjednika Sirije u kojoj pet i po godina bijesni građanski rat, kazala je u intervjuu objavljenom u utorak da je u više navrata odbacila ponude da napusti zemlju zajedno sa svojom djecom.

“Nikada nisam pomislila da bih mogla biti negdje drugdje.  Nudili su mi mogućnost da napustim Siriju ili bolje reći da pobjegnem iz Sirije”, rekla je četrdesetjednogodišnja prva dama u prvom intervjuu za strane medije otkako je počela pobuna 2011.

“Te su ponude uključivale sigurnosna jamstva i zaštitu za moju djecu, pa čak i financijsku sigurnost”, rekla je Asam al-Asad i objasnila “Ne morate biti genije da shvatite što su zapravo željeli. Nikad se nije radilo o dobrobiti ili o mojoj djeci – bio je to hotimičan pokušaj da se razbije povjerenje naroda u njegova predsjednika”.

Zaposlena u investicijskoj banci, Asma se 2000. udala za predsjednika Bašara al-Asada šest mjeseci nakon što je on preuzeo dužnost poslije smrti brata Hafeza i bila je predstavljena kao moderna strana dinastije Asad.

Atraktivna i elegantna žena bila je miljenica medija pa ju je američki Vogue nazvao “Putinjskom ružom”, no mediji su je zatim oštro kritizirali zbog  šutnje prvih godina rata.

U zadnje dvije godine njezina je uloga mnogo aktivnija. Dok je u sirijskom sukobu rastao broj žrtava na najmanje 300.000, Asma se pojavljivala na snimkama uz djecu, sportaše i diplomce, što su Sjedinjene Države osudile kao prezira vrijednu kampanju odnosa s javnošću.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.